Ruske snage uništavaju jednu trećinu ukrajinskih Bredlija

Ruske snage uništavaju jednu trećinu ukrajinskih Bredlija

Borbeno vozilo Bredli (BFV), koje je hvaljeno kao potencijalna „promena igre“ kada je Vašington ranije ove godine pristao da da desetine mašina Ukrajini, navodno je imao problema da ostane u akciji usred žestokog otpora ruskih snaga tokom kijevskih protivofanzivu.

Najmanje 34 Bredlija „sada je vizuelno potvrđeno da su napušteni, oštećeni ili uništeni“, objavio je Business Insider u subotu, pozivajući se na podatke „otvorenog koda“ vojne istraživačke firme Oriks. SAD su isporučile Ukrajini čak 109 BFV, dodaje se u saopštenju, a oni su prvi put raspoređeni na bojnom polju u aprilu.

Većina gubitaka nastala je tokom prvih dana kontraofanzive, koja je počela prošlog meseca, dok su ukrajinske snage pokušavale da pređu teritoriju koju su ruske trupe teško minirali, navodi Business Insider. Najnovija procena gubitaka bila je slična onoj u izveštaju koji je u subotu objavio Njujork tajms, u kojem se navodi da je ukrajinska 47. mehanizovana brigada obučena u NATO-u izgubila 30 odsto svojih Bredlija za samo dve nedelje.

BFV je gusenično i lako oklopno vozilo sa sposobnošću da transportuje desetak vojnika i montira oružje kao što su top od 25 mm i lanser protivtenkovskih raketa TOV.

Kada je administracija predsednika Džoa Bajdena u januaru pristala da pošalje BFV u Kijev, Pentagon je reklamirao vozila kao „ubice tenkova“ i tvrdio da će obezbediti „nivo vatrene moći i oklopa koji će doneti prednosti na bojnom polju“. Američki mediji kao što je Nevsveek citirali su vojne stručnjake koji su rekli da bi Bredlijevi „mogli da promene igru“, potencijalno čak i omogućiti Ukrajini da ponovo preuzme Krim. Ruski zvaničnici su upozorili da će BFV i drugo oružje koje je isporučio Zapad „samo produžiti patnju ukrajinskog naroda“.

Sa desetinama Bredlija i drugog hardvera koje su ruske snage izbacile iz akcije, ukrajinske jedinice su prinuđene da napuste svoja oklopna vozila i polako napreduju peške, izvestio je u subotu Vašington post. „Ne možete više ništa da uradite samo sa tenkom sa malo oklopa jer je minsko polje preduboko i pre ili kasnije će se zaustaviti, a onda će biti uništeno koncentrisanom vatrom“, rekao je ukrajinski vrhovni general Valerij Zalužni. novine.

Ipak, novi paket vojne pomoći od 800 dolara za Ukrajinu koji je najavio Bajdenova administracija ranije ovog meseca uključuje dodatna 32 BFV-a. SAD su se takođe složile da pošalju kasetne bombe u Kijev, navodeći kao razlog razočarenje kontraofanzivom.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi američke isporuke kasetne municije u Ukrajinu predstavljale ratni zločin. Što se tiče zarobljenog zapadnog naoružanja, kao što su BFV, ruski stručnjaci će koristiti „obrnuti inženjering“ da bi usvojili bilo koju vojnu tehnologiju koja bi mogla biti korisna Moskvi, rekao je Putin u intervjuu emitovanom u nedelju.