Novi algoritam pomaže robotima da izbegnu sudare

Novi algoritam pomaže robotima da izbegnu sudare

Novi pristup autonomnoj navigaciji robota objavljen je u Međunarodnom časopisu za računarske nauke i inženjerstvo, koji bi mogao da pomogne u izbegavanju sudara i nezgoda u raznim budućim primenama u različitim okruženjima, kao što su industrijske zgrade i skladišta, poljoprivredna polja i u urbanim sredinama. pejzaž samovozećih vozila, mesta za pretragu i spasavanje, u zdravstvenim ustanovama, pa čak i u kući i bašti.

Rešavanje izazova planiranja i kontrole kretanja, ključnih komponenti u omogućavanju robotima da se bezbedno i efikasno kreću, visoko je na agendi istraživanja već dugi niz godina. Sada, Jieiun Iu sa škole matematike na Univerzitetu Jinan, Guangdžou, Kina, fokusirao se na dva osnovna aspekta za prevazilaženje problema: poboljšanje performansi sistema upravljanja i prevazilaženje ograničenja u planiranju puta.

Iu je postigao precizno praćenje putanje, koristeći novu strategiju kontrole eksponencijalne povratne veze zasnovane na iterativnoj kontroli učenja (ILC) i adaptivnoj kontroli bez modela (MFAC). Njen pristup poboljšava konvergenciju putanje, smanjuje greške i obezbeđuje tačno i ponovljivo kretanje robota.

Sistem planiranja putanje takođe se bavi pitanjem izbegavanja sudara korišćenjem algoritma veštačkog potencijalnog polja (APF). Pri tome se prepreke duž putanje robota tretiraju kao odbojne sile unutar virtuelnog potencijalnog polja, omogućavajući robotu da se bez problema kreće oko njih. Iu je sprovela simulacije i potvrdila efikasnost svog pristupa i pokazala da je efikasniji od tradicionalnih modela.

Iu-ov pristup bi mogao da omogući robotu ili autonomnom vozilu da pronađe odgovarajuću i bezbednu rutu mnogo brže od drugih pristupa, minimizirajući greške koje se mogu izbeći i otvarajući mogućnost robotima da rade u složenim i dinamičnim okruženjima.

Na primer, pristup bi se mogao koristiti za poboljšanje ponašanja autonomnih vozila omogućavajući samovozećim automobilima da se bezbedno i precizno kreću po složenim mrežama puteva. U magacinu i industrijskoj automatizaciji, sistem bi mogao da poboljša logistiku koja uključuje branje i sortiranje i premeštanje robe i materijala oko lokacije. Sistem bi takođe mogao da poboljša robote za pretragu i spasavanje omogućavajući im da efikasnije rade u zonama katastrofe i navigaciju u opasnim okruženjima. Na poljima, poljoprivredna robotika će takođe imati koristi, uz efikasnije oranje, sadnju, navodnjavanje, praćenje i žetvu.