Indija sprema raketu za sletanje na južni pol Meseca

Indija sprema raketu za sletanje na južni pol Meseca

Indijska svemirska agencija izvršila je u petak poslednje pripreme za lansiranje rakete koja će pokušati da spusti robotski rover na južni pol Meseca, što je prvo u istraživanju svemira, piše .

Indija bi se pridružila grupi od tri druge zemlje koje su uspele da kontrolišu sletanje na Mesec, uključujući Sjedinjene Države, bivši Sovjetski Savez i Kinu, ako misija uspe.

Svemirska letelica Chandraiaan-3 bi takođe bila prva koja bi sletela na južni pol Meseca, oblast od posebnog interesa za svemirske agencije i privatne svemirske kompanije zbog prisustva vodenog leda koji bi mogao da podrži buduću svemirsku stanicu.

Raketa bi trebalo da poleti iz glavne indijske kosmodrome u južnoj državi Andra Pradeš u 14:35. (09:05 GMT).

Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) saopštila je da je završila reviziju spremnosti misije pre planiranog lansiranja u petak.

Nekoliko naučnika ISRO prikazano je na snimcima indijske novinske agencije ANI kako u četvrtak nose ručni model Chandraiaan-3 u popularni hram u južnoj Indiji da traže blagoslov pre lansiranja.

ISRO-ova misija Chandraiaan-2 2020. godine uspešno je rasporedila orbiter, ali su njegov lender i rover uništeni u padu u blizini mesta gde će Chandraian-3 pokušati da sleti.

Chandraiaan, što na sanskrtu znači „mjesečevo vozilo“, uključuje lender visok 2 metra (6,6 stopa) dizajniran za postavljanje rovera u blizini južnog pola Mjeseca, gdje se očekuje da će ostati funkcionalan dvije sedmice u nizu eksperimenata.

Lansiranje je prva velika misija Indije otkako je vlada premijera Narendre Modija objavila politike za podsticanje ulaganja u svemirska lansiranja i povezane poslove zasnovane na satelitima.

Od 2020. godine, kada se Indija otvorila za privatna lansiranja, broj svemirskih startapa se više nego udvostručio. Krajem prošle godine, Skiroot Aerospace, čiji investitori uključuju singapurski državni fond GIC, lansirao je prvu privatnu raketu u Indiji.

„Pridružujem se milijardama Indijanaca u želji velike sreće za misiju #Chandraiaan3! Suosnivač Skiroot-a Pavan Čandana rekao je u tvitu.