Krijumčar osuđen na 15 godina zatvora zbog nesreće u Kaliforniji u kojoj je poginulo 13 migranata

Krijumčar osuđen na 15 godina zatvora zbog nesreće u Kaliforniji u kojoj je poginulo 13 migranata

Državljanin Meksika koji je koordinirao operaciju krijumčarenja ljudi koja je dovela do smrti 13 migranata u nesreći na autoputu 2021. u blizini granice između Meksika i Kalifornije osuđen je u četvrtak na 15 godina zatvora od strane saveznog sudije SAD.

Hose Kruz Nogez (49), stalni stanovnik SAD iz Meksikalija u Meksiku, osuđen je nakon što se u martu izjasnio krivim u američkom Okružnom sudu za južnu Kaliforniju za zaveru za dovođenje migranata bez dokumenata i dovođenje migranata bez dokumenata radi finansijske dobiti.

Ubrzo nakon što je u martu 2021. prešao u Sjedinjene Države, jedan od dva SUV-a koja je Kruz Noguez natrpao migrantima srušio se traktorskom prikolicom, ubivši 13 meksičkih i gvatemalskih migranata i teško povrijedivši mnoge.

Nakon nesreće, Kruz Noguez je rekao saveznom doušniku da pokušava da naplati novac od migranata koji su preživeli, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Pre izricanja kazne, američki okružni sudija Keti En Bencivengo opisala je Kruza Nogeza kao „monstruoznog i okrutnog” i rekla da je incident „među najgorim slučajevima koje sam video”, saopštilo je Ministarstvo pravde.