Vučić najavio mere za peto i šesto dete, od septembra besplatan test na SMA

Vučić najavio mere za peto i šesto dete, od septembra besplatan test na SMA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je na TV Pink sistemske mere za peto i šesto dete. Vučić je najavio i da će od septembra u svim porodilištima u Srbiji biti moguć test na bolest Spinalna mišićna atrofija.

On je govoreći o porastu broja novorođenih beba u odnosu na 2021. godinu rekao da smo jedini u celom širem regionu koji su imali isti ili veći broj živorođenih beba i da je to lepa vest.

„Vidi se rezultat mera, davanja više novca porodicama. Mi ćemo nastaviti sa tim merama . Tome je doprineo i povratak broja ljudi u Srbiju, ali i smanjen broj onih koji odlaze“, kazao je Vučić.

On je rekao da će država do kraja godine, mimo onog što je pšlanirano u budžetu, za nove bolesti i za lečenje u inostranstvu izdvojiti 30 miliona evra.

„To je ogroman novac. I doneli smo odluku za spinalnu mišićnu atrofiju, za jednu tešku bolest. Govori se o skriningu, čim se deca rode da se urade ti gemnski testovi. Dakle, doneli smo odluku da se odmah po rođenju deteta da se ti testovi rade na svakom detetu, da bi svaki roditelj mogao da zna, i to će važiti za celu Srbiju“, rekao je Vučić.

Pojasnio je da je to novina, jer su takvi testovi, mogli da se rade samo u Beogradu i Kragujevcu, a da će od septembra moći da se rade u celoj Srbiji, u svakom porodilištu.

„Za to će biti uloženo 62 miliona dinara“, naveo je Vučić.

Govoreći o deci oboleloj od SMA Vučić je rekao:

„Mi planiramo i nadamo se da ćemo u naredna dva ili tri meseca doneti pravilnik da takvih petoro do sedmoro ili maksimalno osmoro dece godišnje o trošku države pošaljemo na lečenje“.