Buka aviona povezana sa hospitalizacijama zbog srčanih problema

Buka aviona povezana sa hospitalizacijama zbog srčanih problema

Zvuk aviona koji lete iznad glave kasno noću povezan je sa blagim povećanjem broja prijema u bolnicu zbog srčanih problema sledećeg dana, sugeriše studija Imperijal koledža u Londonu.

Istraživači sa Imperijala i Univerziteta u Lesteru kombinovali su podatke o prijemu u bolnice i mortalitetu sa modeliranjem životne sredine kako bi procenili kratkoročne veze između buke aviona i kardiovaskularnih događaja sledećeg dana u populaciji od 6,3 miliona koja živi u blizini aerodroma Hitrou između 2014-2018.

Otkrili su da je povećanje buke od 10 decibela tokom prethodne večeri i prethodnog jutra bilo povezano sa malim povećanjem rizika za sve prijeme kardiovaskularnih bolesti. Ovaj rizik je bio najizraženiji kod muškaraca starijih od 65 godina, kao i kod osoba crne nacionalnosti.

Nije bilo dokaza o povezanosti između buke aviona i smrti usled kardiovaskularnih bolesti.

Zvuk aviona u kasnim noćnim i ranim satima može poremetiti san kod lokalnog stanovništva, što može privremeno povećati krvni pritisak i aktivirati simpatički nervni sistem — odgovoran za adrenalin i odgovor „bori se ili beži“ — što potencijalno dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih problema.

Dugoročne studije su otkrile mnogo veće rizike povezane sa bukom aviona.

Profesorka Marta Blangiardo, koautorka izveštaja sa Škole za javno zdravlje, rekla je: „Srčane bolesti koštaju NHS Engleske preko 7 milijardi funti godišnje, ali studije koje procenjuju kratkoročne rizike od buke aerodroma po zdravlje srca su malobrojne i daleke. između.“

„Naše istraživanje sugeriše da buka aviona, posebno kasno uveče i u ranim jutarnjim satima, potencijalno povećava rizik u kardiovaskularnim hospitalizacijama.

„Sledeće, istraživanje bi trebalo da razmotri efikasnost mera koje bi se mogle ponuditi lokalnim zajednicama prometnih aerodroma, uključujući rotaciju piste i izolaciju od buke.

„Ovo bi trebalo da se naši rezultati studije prevedu u delo.“

Studija je objavljena u časopisu Environment International.