Talibani zaustavljaju švedske aktivnosti u Avganistanu nakon spaljivanja Kurana

Talibani zaustavljaju švedske aktivnosti u Avganistanu nakon spaljivanja Kurana

Talibanska administracija saopštila je u utorak da sve aktivnosti Švedske u Avganistanu moraju prestati nakon što je prošlog meseca spaljen Kuran ispred džamije u glavnom gradu Švedske.

„Posle vređanja svetog Kurana i davanja dozvole za vređanje muslimanskih verovanja… Islamski emirat Avganistan naređuje obustavu svih aktivnosti Švedske u Avganistanu“, rekao je Zabiulah Mudžahid, portparol talibanske administracije u izjava.

Švedska više nema otvorenu ambasadu u Avganistanu, otkako su talibani preuzeli vlast 2021. godine.

Naredba će verovatno uticati na švedsku nevladinu organizaciju, Švedski komitet za Avganistan, koji ima hiljade humanitarnih radnika koji rade širom zemlje u zdravstvu, obrazovanju i ruralnom razvoju.

Irački imigrant u Švedskoj spalio je Kuran ispred džamije u Stokholmu prošlog meseca, izazvavši negodovanje u muslimanskom svetu.

Švedski komitet za Avganistan nije odmah odgovorio na zahtev za komentar naredbu talibana. Talibanska administracija nije dala detalje o tome koje će organizacije biti pogođene.

Sektor pomoći Avganistanu je već bio ozbiljno ometen nizom ograničenja, uključujući i humanitarne radnice, a smanjenje finansiranja za godišnji humanitarni plan koji predvode Ujedinjene nacije sugeriše da se zemlje donatori povlače od finansijske podrške.