Pre prvog dana samita, saveznici se još nisu složili kako da odgovore Ukrajini

Pre prvog dana samita, saveznici se još nisu složili kako da odgovore Ukrajini

Saveznici u NATO-u još uvek nemaju dogovoreno rešenje o tome šta će glasiti saopštenje samita u vezi sa Ukrajinom i njenim evroatlantskim aspiracijama, prenosi Politiko.

Posle dugih i intenzivnih pregovora o kominikeu samita, još uvek nema usaglašenih formulacija u vezi sa Ukrajinom. Međutim, jedan od diplomata NATO-a rekao je novinarima da je „počinjen veliki napredak i da je 100 odsto optimista” i da je sporazum „veoma blizu”.

Zvaničnici koji vode pregovore o ovom pitanju sastaće se ponovo u utorak, već uporedo sa samitom.

Koliko je poznato, protivnici odlučnijih formulacija su Nemačka i SAD.

Jedan od nemačkih zvaničnika je u ponedeljak anonimno prokomentarisao novinarima da „još nije vreme za pozivanje Ukrajine u NATO i konkretne korake ka članstvu” i da nema konsenzusa među saveznicima.

Kao što znate, sastanak novostvorenog Saveta Ukrajina-NATO zakazan je za sredu popodne – pred kraj samita, očigledno da bi se lideri do tada već usaglasili o svojim stavovima.

Kako prenose masovni mediji, za 12. jul je planiran i sastanak lidera SAD i Ukrajine, iako nije finalizovan. Zelenski je, u svom večernjem obraćanju u ponedeljak, zapravo potvrdio svoje učešće na samitu Severnoatlantske alijanse u Viljnusu.

Podsetimo, u ponedeljak je bilo moguće prekinuti ćorsokak po pitanju pristupanja Švedske – turski predsednik je pristao da deblokira njeno pristupanje, a Stokholm će pomoći Ankari u približavanju EU.