Obilna kiša na jugu Japana usmrtila šest osoba, troje nestalo

Obilna kiša na jugu Japana usmrtila šest osoba, troje nestalo

Obilna kiša nad japanskim jugozapadnim ostrvom Kjušu izazvala je poplave i klizišta u kojima je poginulo do šest osoba, a spasioci traže troje nestalih, saopštili su zvaničnici u utorak, piše Rojters.

Japanska meteorološka agencija smanjila je specijalna upozorenja za jake kiše, izdata u ponedeljak za severne delove ostrva, na upozorenja i savete nižeg nivoa, ali je pozvala stanovnike da budu oprezni u slučaju novih klizišta.

Japan je poslednja zemlja koju je poslednjih dana pogodila neobično jaka kiša u raznim delovima sveta koja je izazvala nova strahovanja od tempa klimatskih promena.

„Opštine i dalje proveravaju broj žrtava, ali mi smo obavešteni o tri smrtna slučaja, još tri smrtna slučaja potencijalno povezana sa katastrofom, tri nestala i dvoje lakše povređenih“, rekao je glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno na redovnoj konferenciji za novinare.

Kiša je primorala proizvođača guma Bridgestone da obustavi rad u četiri fabrike na Kjušu u ponedeljak, ali su fabrike nastavile sa radom do utorka ujutro, rekao je portparol kompanije.