Bajden će se sastati sa Zelenskim na samitu NATO-a

Bajden će se sastati sa Zelenskim na samitu NATO-a

Američki predsednik Džo Bajden će navodno održati sastanak jedan na jedan sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim tokom ovonedeljnog samita NATO-a u Viljnusu, u Litvaniji, kao demonstracija jedinstva usred neslaganja oko predloženih bezbednosnih obaveza Zapadne vojne alijanse prema Kijevu.

Razgovori će biti održani u srijedu na marginama konferencije NATO-a, objavili su u ponedjeljak više američkih medija, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Bijele kuće. „Sastanak će označiti znak jedinstva, jer je prisustvo Zelenskog na samitu dovedeno u pitanje“, rekao je CNN.

Medijski izveštaji su ranije u ponedeljak sugerisali da ukrajinski predsednik možda neće prisustvovati samitu. Kancelarija Zelenskog nije potvrdila njegovo prisustvo, navodno zato što članice NATO-a nisu jasno stavile do znanja šta je obećano da će podržati Kijev u njegovom sukobu sa Rusijom.

Zelenski je rekao da bi bilo besmisleno da prisustvuje sastanku NATO-a osim ako alijansa ne ponudi da pusti Ukrajinu da se pridruži vojnom bloku predvođenom SAD ili ne pruži jasnu mapu puta za pristupanje Kijeva.

„Bila bi važna poruka reći da se NATO ne plaši Rusije“, rekao je predsednik u intervjuu za ABC njuz prošle nedelje. „Ukrajina treba da dobije jasne bezbednosne garancije dok nije u NATO. Samo pod ovim uslovima, naš sastanak bi imao smisla.”

Dok je Zelenski priznao da nije izvodljivo da se Ukrajina pridruži NATO-u dok je sukob sa Rusijom još uvek u toku, članice alijanse od 31 zemlje imaju različite stavove o tome da li treba da daju konkretna obećanja o budućem pristupanju. SAD su nedavno tvrdile da bi Kijevu mogle biti ponuđene bezbednosne garancije u „izraelskom stilu“ umesto punopravnog članstva.

Bajden će verovatno razgovarati o američkim bezbednosnim garancijama sa Zelenskim u Vilnjusu, rekao je novinarima u nedelju savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Ukrajina neće biti spremna za članstvo u NATO-u dok se sukob sa Rusijom ne okonča, a čak i nakon te tačke, Kijev će i dalje morati da izvrši reforme pre nego što se pridruži alijansi, rekao je Bajden u intervjuu za Si-En-En emitovan u nedelju.