Bela kuća se protivi nezavisnom nadzoru pomoći Ukrajini

Bela kuća se protivi nezavisnom nadzoru pomoći Ukrajini

Administracija predsednika Džoa Bajdena usprotivila se planovima američkih zakonodavaca da uspostave nezavisnog generalnog inspektora koji bi nadgledao ogromne pakete vojne i ekonomske pomoći Vašingtona Ukrajini.

U pitanju je odredba dodata američkom budžetu za odbranu od 874 milijarde dolara za narednu fiskalnu godinu, koja poziva na dodatni nivo nadzora pomoći Ukrajini po uzoru na generalnog inspektora uspostavljenog za rekonstrukciju u Avganistanu. Konzervativni poslanici, uključujući predstavnika Meta Geca, republikanca sa Floride, tvrde da Bela kuća nema adekvatne kontrole da spreči prevaru i drugu zloupotrebu pomoći koju je odobrio Kongres u iznosu od 113 milijardi dolara za podršku Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom.

Međutim, administracija je u ponedeljak tvrdila da generalni inspektor Pentagona i Vladina kancelarija za odgovornost (GAO) već rade sa relevantnim kongresnim komitetima kako bi „osigurali odgovornost“ za pomoć Ukrajini. Generalni inspektor Pentagona i GAO trenutno sprovode istrage o „svakom aspektu ove pomoći“, navodi se u saopštenju Kancelarije za upravljanje i budžet Bele kuće (OMB).

Bela kuća se takođe protivi amandmanu na zakon o odbrani kojim bi se proširila ovlašćenja generalnog inspektora za rekonstrukciju Avganistana. „Ovo proširenje je i nepotrebno i bez presedana“ jer inspektori iz Stejt departmenta SAD i Američke agencije za međunarodni razvoj već nadgledaju pomoć, saopštio je OMB.

Džon Sopko, nezavisni generalni inspektor za obnovu Avganistana, upozorio je u februaru da su potrebne jake mere zaštite kako bi se sprečilo da korupcija potkopa pakete pomoći Vašingtona Ukrajini. Neuspeh u učenju iz američkih grešaka u Avganistanu, gde je mnogo pomoći „preusmereno ili ukradeno“, moglo bi da dovede do ponavljanja u Ukrajini.

„Obavezno ćete dobiti korumpirane elemente ne samo ukrajinske vlade ili vlade domaćina, već i izvođača radova američke vlade ili drugih izvođača trećih strana da ukradu novac“, rekao je Sopko za Fok Nevs.

Prošle godine, Kongres je blokirao inicijativu koju je predvodila predstavnica Mardžori Tejlor Grin, republikanka iz Gruzije, za reviziju pomoći Kijevu.