Severna Koreja optužuje SAD da više puta ulaze u njenu ekonomsku zonu

Severna Koreja optužuje SAD da više puta ulaze u njenu ekonomsku zonu

Kim Jo Džong, sestra lidera Severne Koreje Kim Džong Una, optužila je u utorak američki vojni špijunski avion da je osam puta ušao u Ekskluzivnu ekonomsku zonu zemlje, javili su državni mediji KCNA.

Kim je upozorila da će se američke snage suočiti sa „veoma kritičnim letom“ ako nastave ono što je nazvala „ilegalnim upadom“, ponovivši optužbu koju je izneo u ponedeljak da su SAD narušile njihov vazdušni prostor izvodeći letove za nadzor. Takođe je upozorila da bi takvi letovi mogli biti oboreni.

Pentagon je ranije odbacio optužbe Pjongjanga o kršenju vazdušnog prostora i rekao da se američka vojska pridržavala međunarodnog prava.

„Dakle, te optužbe su samo optužbe“, rekla je portparol Pentagona Sabrina Sing novinarima.

Kim je optužila američku avijaciju za upad u „ekonomsku vodenu zonu“ severa u ponedeljak kod istočne obale Korejskog poluostrva na nebu iznad mora 435 km istočno od Tongčona u provinciji Gangvon i 276 km jugoistočno od Uljina, provincije Severni Gjeongsang.

Ekskluzivna ekonomska zona (EEZ) neke zemlje – koja se proteže 200 nautičkih milja od teritorijalne zone od 12 nautičkih milja oko obale – je pravo na eksploataciju morskih resursa unutar, ali ne daje suverenitet nad površinom vode ili vazdušnim prostorom iznad nje.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler pozvao je Severnu Koreju da se „uzdrži od eskalacionih akcija“ i ponovio je poziv da se „uključi u ozbiljnu i kontinuiranu diplomatiju“ kada je upitan o izjavama Severne Koreje na redovnom brifingu u ponedeljak.

Nazvavši to pitanje „onim između Korejske narodne armije i američkih snaga“, ona je poručila Južnoj Koreji da se uzdrži od mešanja u saopštenje koje je prenela KCNA.

Zajednički načelnik štabova Južne Koreje rekao je da Pjongjang eskalira tenzije koristeći pretnje zbog, kako je rekao, „normalnih letećih aktivnosti“ Južne Koreje i SAD.