Američki senator Menendez kaže da razgovara sa Bajdenovom administracijom o prodaji F-16 Turskoj

Američki senator Menendez kaže da razgovara sa Bajdenovom administracijom o prodaji F-16 Turskoj

Predsednik komiteta za spoljne poslove američkog Senata Bob Menendez rekao je u ponedeljak da je došlo do privremenog „zatišja” u „agresiji Turske protiv njenih suseda” i rekao da je u razgovorima sa Bajdenovom administracijom o obustavi koju ima buduća prodaja američkih borbenih aviona F-16 Ankari.

Menendez, demokrata, rekao je u kratkom intervjuu u hodniku da bi, iako još uvek ima zabrinutost u vezi sa Turskom, mogao da donese odluku u naredne nedelje o statusu tog zadržavanja.

Njegove izjave usledile su onog dana kada je turski predsednik Tajip Erdogan pristao da prosledi parlamentu Švedsku kandidaturu za članstvo u vojnom savezu NATO-a.

Upitan da li bi ga taj napredak mogao podstaći da preispita svoju dugogodišnju kontrolu nad borbenim avionima, Menendez je rekao: „Razgovaramo sa administracijom“. On je dodao: „Ako oni (Bajdenova administracija) mogu da pronađu način da obezbede prestanak agresije Turske protiv njenih suseda, u kojoj je poslednjih nekoliko meseci vladalo zatišje, to je sjajno, ali mora postojati trajna realnost.

Menendez je takođe rekao da mora postojati način da se „pojača bezbednost Grčke“ i dobije „uveravanja o budućim akcijama“.

Upitan koliko bi mu moglo biti potrebno da donese odluku o zadržavanju prodaje F-16 Turskoj, Menendez je odgovorio: „Verovatno, ako može da bude, u narednih nedelju dana“.