Oblik kljuna može predvideti upotrebu materijala gnezda kod ptica

Oblik kljuna može predvideti upotrebu materijala gnezda kod ptica

Materijal koji ptica bira za svoje gnezdo zavisi od dimenzija njenog kljuna, tvrde istraživači.

Koristeći podatke o materijalima za gnezda za skoro 6.000 vrsta ptica, tim sa Univerziteta u Bristolu i Univerziteta Sent Endruz koristio je nasumične šumske modele, vrstu algoritma za mašinsko učenje, da uzme podatke iz kljunova ptica i pokuša da predvidi koje gnezdo materijali koje vrste mogu koristiti.

Otkrili su iznenađujuće jaku korelaciju. Koristeći samo informacije o obliku i veličini kljuna, bili su u stanju da tačno predvide široku upotrebu materijala gnezda u 60% vrsta, popevši se na 97% u nekim slučajevima.

Ovi nalazi, objavljeni u Philosophical Transactions of the Roial Societi B, uključuju pažljivo istraživanje ovih modela, istražujući ekološki i evolucioni kontekst koji stoji iza ovih odnosa. Na primer, nema svaka vrsta isti pristup svim vrstama materijala gnezda, što takođe utiče na ove rezultate.

Vodeći autor studije, dr Ketrin Šird iz Bristolske škole za nauke o Zemlji, rekla je: „Znamo mnogo o rukama primata, ali ne toliko o tome kako druge životinje koriste svoje udove i usta da manipulišu predmetima. Veoma smo uzbuđeni zbog potencijalne primene naših nalaza, kako bismo dalje istražili kako je oblik kljuna mogao ko-evoluirati sa drugim aspektima izgradnje gnezda ili drugim funkcijama.“

Dr Šoko Sugasava, stariji autor studije, sa sedištem na Univerzitetu Sent Endruz, dodao je: „Većina životinja, uključujući ptice, nema ruke kao naše, ali je manipulacija predmetima poput materijala za gnezdo i hrane tako ključni deo njihovog Naše otkriće je prvi korak u otkrivanju mogućih interakcija između evolucije kljunova i manipulacije poput izgradnje gnezda, i pomaže nam da bolje razumemo kako su životinje evoluirale da bi komunicirale sa svetom sa ili bez ruku.“

Tim sada radi na projektu koji dokumentuje antropogeni materijal za gnezda u svetskim pticama, pokušavajući da razume koje vrste ptica stavljaju materijal koji je napravio čovek (poput plastike, žice ili opušaka) u svoja gnezda. Oni posebno traže da vide da li bi to bilo povezano sa pticama koje žive u gradovima.

„Takođe me zanima kako je oblik kljuna povezan sa drugim svojstvima gnezda, uključujući celokupnu strukturu gnezda“, dodao je dr Šird, „kao što je da li ptice grade gnezda sa zidovima ili krovom“.