Kremlj: Izvoz žitarica dostigao je istorijski maksimum

Kremlj: Izvoz žitarica dostigao je istorijski maksimum

Rusija je isporučila rekordnu količinu žita na globalno tržište u poljoprivrednoj godini od jula 2022. do juna 2023, uprkos rastućim zapadnim sankcijama, otkrio je ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev.

Prema rečima zvaničnika, najveći deo žitarica je izvezen u „prijateljske“ zemlje.

„Kada je reč o izvozu, isporučili smo apsolutno rekordnu količinu žitarica po obimu, koja iznosi 60 miliona tona“, rekao je Patrušev novinarima u petak.

„Ovo nam je omogućilo da značajno povećamo prihode od izvoza. Ukupno su iznosili više od 41 milijardu dolara na kraju 2022.

Prema rečima ministra, Rusija je preorijentisala svoj poljoprivredni izvoz na zemlje koje nisu podržale sankcije Zapada Moskvi. Ove zemlje sada primaju 87% izvoza, sa destinacijama uključujući Kinu, Tursku, Egipat, Bangladeš, Alžir i Pakistan.

Patrušev je prošlog meseca rekao da ruski proizvođači stabilno grade veze sa pouzdanim i odgovornim stranim partnerima. Rusija je zadržala status neto izvoznika poljoprivrednih proizvoda 2022. godine, a svaka peta izvozna serija pšenice u svetu trenutno se izvozi iz zemlje.

Rusija je prošle godine pobrala rekordan rod žitarica, a poljoprivrednici su sakupili više od 150 miliona tona žitarica, uključujući preko 100 miliona tona pšenice.