Predsednici Kolumbije i Brazila obećavaju saradnju u zaštiti Amazona

Predsednici Kolumbije i Brazila obećavaju saradnju u zaštiti Amazona

Predsednici Brazila i Kolumbije razgovarali su o regionalnoj koordinaciji u borbi protiv krčenja šuma i zaštiti najveće i najraznovrsnije prašume na svetu na sastanku u kolumbijskom amazonskom gradu Letisija, piše Rojters.

„Moja vlada je posvećena eliminisanju ilegalne seče šuma do 2030. godine“, rekao je brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, koji je pozvao na bolju regionalnu i globalnu koordinaciju. „Ovo je obaveza koju amazonske zemlje mogu zajedno da preuzmu na predstojećem samitu u Belemu.

Sastanak između Lule i kolumbijskog predsednika Gustava Petra usledio je posle razgovora u Leticiji ranije ove nedelje između ministara životne sredine iz amazonskih zemalja, uključujući Kolumbijku Suzanu Muhamad, Albinu Ruiz Rios iz Perua i Hosue Lorku iz Venecuele, između ostalih.

I Petro i Lula, od kojih je svaki stupio na dužnost pre manje od godinu dana, pozvali su bogate nacije da izdvoje sredstva za pomoć južnoameričkim zemljama da očuvaju Amazon, koji se smatra ključnim za borbu protiv globalnih klimatskih promena.

Sastanci u Leticiji dolaze pre samita amazonskih nacija čiji je domaćin Brazil u gradu Belem, na ušću reke Amazon, u avgustu.

Predstojeći samit je pokušaj da se podstaknu nacije Organizacije sporazuma o saradnji Amazona da deluju zajedno na očuvanju šuma i promovisanju održivog razvoja u regionu kome prete ilegalni seča i rudari zlata, krijumčari životinja i trgovci drogom.

Organizaciju su 1978. godine pokrenule Bolivija, Brazil, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Peru, Surinam i Venecuela. Francuska Gvajana, prekomorska teritorija Francuske, pozvana je na sastanke.