Radnici Amazona u skladištu u Velikoj Britaniji štrajkuju tri dana

Radnici Amazona u skladištu u Velikoj Britaniji štrajkuju tri dana

Skoro 900 radnika Amazona u skladištu u Britaniji stupiće u štrajk tri dana u narednoj sedmici zbog spora oko plata, saopštio je sindikat GMB u subotu, piše Rojters.

Štrajk će se održati od 11. do 13. jula u Amazonovom skladištu u Koventriju, dva sata ujutru i dva sata uveče u tri dana, navodi GMB u saopštenju Rojtersu. To se poklapa sa prodajnim događajem „Prime Dai“ koji je kompanija najavila za 11.-12. jul.

„Članovi GMB u Koventriju su iznova i iznova pokazali da će se ova borba završiti samo sa 15 funti (19,25 dolara) na sat i sindikalnim pravima“, rekla je viši organizator GMB Rejčel Fagan.

Amazon nije odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar van radnog vremena.

Prošlog meseca sindikat je saopštio da su radnici skladišta u Koventriju glasali za još šest meseci štrajka. Radnici su štrajkovali i prošlog meseca od 12. do 14. juna.

Očekuje se da će Amazon ostvariti prihod od oko 7 milijardi dolara od prodaje Prime Dai, što je povećanje od 12% u odnosu na ono što je objavljeno za Prime Dai tokom trećeg kvartala prošle godine, prema JPMorganu.

Poslednjih meseci u nekoliko privrednih grana u Britaniji raspisani su štrajkovi, uključujući medicinske sestre, nastavnici i radnici u transportu kao odgovor na inflatorne pritiske.

Sindikat RMT je u četvrtak saopštio da će osoblje londonskog metroa štrajkovati od 23. do 28. jula u dugotrajnom sporu oko penzija, otpuštanja radnih mesta i uslova rada.