U Poljskoj je kažnjen sudija koji je predsednika uporedio sa Musolinijem

U Poljskoj je kažnjen sudija koji je predsednika uporedio sa Musolinijem

Veće za profesionalnu odgovornost Vrhovnog suda Poljske zamerilo je varšavskom sudiji Remigijušu P., koji je predsednika Andžeja Dudu uporedio sa fašističkim liderom Italije Benitom Musolinijem i javno kritikovao bivše vladine zvaničnike.

Slučaj se odnosio na sudiju Regionalnog suda u Varšavi i Pragu koji je objavio uvredljive postove na Fejsbuku – barem je tako priznao disciplinski ombudsman sudija, a potom i sud.

Konkretno, 2018. godine, ispod objave sa fotografijom poljskog predsednika Andžeja Dude, sudija je napisao: „I želeo je da bude kao Musolini“. On je prokomentarisao i fotografiju novinarke poljskog javnog emitera TVP Danute Goletske rečima: „Ne daj Bože da nikada ne budem krpa“.

Disciplinski ombudsman je tražio da se sudija liši ovlašćenja šefa sudskog veća i gostujućeg sudije.

Sudija je tvrdio da su zapisi koje je objavio upućeni samo njegovom krugu prijatelja i da ih treba smatrati privatnom prepiskom – komentare ispod fotografija moglo je da pročita nešto više od 100 ljudi.

Vrhovni sud Poljske je na kraju odlučio da je sudija svojim funkcijama vređao dostojanstvo položaja i proglasio ga krivim za tri disciplinska prestupa, zbog čega je kažnjen sa tri opomene i, shodno tome, kumulativnom novčanom kaznom u vidu opomene.

Obrazlažući ovu odluku, Poljski Vrhovni sud je ukazao da je ponašanje sudije kršenje principa apolitičnosti i da je sudija trebalo da se ograniči u izražavanju ovih stavova.

Odluka nije konačna i može se uložiti žalba Veću za profesionalnu odgovornost Vrhovnog suda Poljske.

Vrhovni sud Poljske je u maju zatvorio slučaj protiv pisca Jakuba Zulčika, koji je optužen da je na Tviteru vređao predsednika Andžeja Dudu jer ga je nazvao „moronom“ u kontekstu predsedničkih izbora u SAD.