Zaharova: Vučićeva inicijativa za sednicu Saveta bezbednosti UN o KiM blagovremena

Zaharova: Vučićeva inicijativa za sednicu Saveta bezbednosti UN o KiM blagovremena

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija smatra blagovremenom inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o održavanju sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom zaoštravanja situacije na Kosovu i Metohiji, ističući da Moskva deli Vučićevu ocenu trenutne krizne situacije. 

Marija Zaharova je ukazala da svaki korak ka rešenju situacije na KiM, kao i dijalog Beograda i Prištine mora da se vodi u okviru međunarodnog prava na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva.

Na pitanje novinara o zaoštravanju situacije na KiM, Zaharova je rekla da situacija izmiče kontroli i da postoji neposredna pretnja za opstanak srpskog naroda na Kosmetu.

Zaharova je istakla da je razlog za to politika etničkog čišćenja, proterivanja i terora nad Srbima koju sprovode albanske institucije u Prištini. 

Naglasila da se sve to dešava uz punu saglasnost Amerike i Evropske unije koji, navela je, ne žele da zaustave privremene vlasti u Prištini. 

„Zapadne zemlje umesto toga traže nove načine da izvrše pritisak na Beograd i srpski narod, fabrikujući besramne optužbe, uključujući i one prema predstavnicima Srpske pravoslavne crkve“, objasnila je Zaharova.