Protest u Parizu protiv nasilja zabranjen nakon nereda

Protest u Parizu protiv nasilja zabranjen nakon nereda

Pariska policija zabranila je u subotu planirani protest protiv nasilja, nedelju dana nakon što su Francusku potresli neredi izazvani ubistvom tinejdžera u predgrađu francuske prestonice.

Portparol pariske policije rekao je da su planirane demonstracije na Place de la Republikue zabranjene zbog rizika po javni red, navodeći „kontekst tenzija“ nakon nedavnih nemira na francuskim ulicama.

Političari, uključujući predsednika Emanuela Makrona i francuske vlasti, negirali su institucionalni rasizam u agencijama za sprovođenje zakona u zemlji.

Ali od pucnjave u Nahelu, oni su bili pod pritiskom grupa za ljudska prava da se pozabave optužbama o rasnom profilisanju od strane policije i pitanjima o regrutovanju i obuci.

Francuska policija je ponovo pod lupom nakon što je policajac Nahel M pucao 27. juna na saobraćajnu stanicu. Tinejdžer je vozio sportski automobil bez dozvole.

Subotnji protest sazvala je porodica Adama Traorea, crnog Francuza koji je poginuo u policijskom pritvoru u okolnostima sličnim ubistvu Džordža Flojda u Sjedinjenim Državama.

Demonstracije protiv navodnog policijskog nasilja i rasne diskriminacije prvobitno su planirane kao marš u Beaumont-sur-Oise, drugom predgrađu Pariza, gde je Traore umro 2016.

Ali ovo je već zabranio lokalni prefekt, navodeći povećan rizik po javni red i bezbednost, samo nekoliko dana nakon što su Francusku potresli nemiri širom zemlje.

Zabranu je u petak potvrdio sud, što je dovelo do poziva na okupljanje u centru Pariza. Lideri levice, uključujući šeficu parlamentarne grupe LFI, Mathilde Panot, rekli su da će se pridružiti skupu.

Nije odmah bilo jasno da li će i organizatori osporiti novu zabranu pariskih vlasti.

Policajac za koga su tužioci rekli da je priznao da je ispalio smrtonosni hitac u Nahela je pod formalnom istragom za dobrovoljno ubistvo, što je ekvivalentno optužnici prema anglosaksonskom zakonu.

Njegov advokat je rekao da je policajac ciljao u nogu vozača, ali da je udaren kada se automobil odvezao, zbog čega je pucao u grudi, i nije nameravao da ubije tinejdžera.