Poljska raspoređuje trupe na granici sa Belorusijom

Poljska raspoređuje trupe na granici sa Belorusijom

Poljska će rasporediti stotine vojnika i vozila na granici sa Belorusijom, saopštila je njena vojska, naglašavajući potrebu da se spreči „pokušaj destabilizacije“ regiona. Minsk je izneo slične optužbe protiv Varšave, tvrdeći da se beloruski pučisti obučavaju na poljskom tlu.

Varšavska 12. mehanizovana divizija, deo poljskih kopnenih snaga, objavila je operaciju u petak. U narednim danima, oko 1.000 vojnika i 200 jedinica tehnike biće stacionirano u istočnoj pokrajini Podlaskie, na granici sa Belorusijom.

„Cilj operacije „Sigurno Podlaskije“ je da pokažemo našu volju i sposobnost da odmah odgovorimo na pokušaje destabilizacije situacije na našoj granici“, saopštila je divizija.

Dok je vojska ponudila malo detalja o misiji, poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak se po svemu sudeći osvrnuo na taj potez ranije u petak. U razgovoru za lokalni medij, Mariusz je rekao da Varšava radi na „odvraćanju potencijalnog agresora“ i obećao da će „odgovoriti na sve ove pretnje“.

On je dalje tvrdio da je Poljska pre dve godine „napadnuta na hibridni način sa teritorije Belorusije“, što se očigledno odnosi na takozvanu graničnu krizu EU 2021.

„Poljska vojska već ima preko 175.000 vojnika pod oružjem. Hvala vam puno na činjenici da se toliko ljudi dobrovoljno javlja da služi u vojsci Poljske. Veoma je važno da je Poljska bezbedna“, dodao je ministar.

Bliski saveznik Moskve, Minsk je takođe optužio Poljsku da pruža utočište beloruskim prognanima koji su navodno obučavali pobunu u svojoj matičnoj zemlji. Vlada je saopštila da pažljivo prati militante, navodeći da se borci takođe nalaze u kampovima za obuku u Ukrajini, Letoniji, Litvaniji i Češkoj.

„Poznajemo određena mesta za zapošljavanje; znati ko je umešan. Znamo kampove za obuku, identitete instruktora, ko predaje koje delove kursa“, rekao je šef bezbednosti Belorusije Ivan Tertel u aprilu.

U intervjuu za rusku državnu televiziju prošlog meseca, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je objasnio da će Minsk ući u sukob u Ukrajini „ako bude izvršena agresija protiv nas“, upozoravajući na potencijalne napade sa teritorije Poljske, Ukrajine ili neke od baltičkih država.