Francuska će blokirati otvaranje kancelarije NATO-a u Japanu

Francuska će blokirati otvaranje kancelarije NATO-a u Japanu

Od samita NATO-a se ne očekuje napredak u proširenju prisustva u azijskom regionu zbog stava Francuske, koja i dalje blokira otvaranje kancelarije NATO-a u Japanu.

Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da geografsko širenje Alijanse može dovesti do toga da će obim njenog delovanja previše odstupiti od početnog, „severnoatlantskog” fokusa.

„Mi to suštinski ne podržavamo. Što se tiče kancelarije (u Japanu. – Red.), same japanske vlasti su nas obavestile da nisu previše vezane za nju“, rekao je novinarima u petak predstavnik Jelisejske palate.

Zvaničnik je ukazao da je stav Pariza nepromenjen: NATO je geografski ograničen na severni Atlantik. „NATO je Severnoatlantski savez“, objasnio je on i dodao da su članovi kolektivne odbrane koji čine osnovu Alijanse „geografski“.

Kako prenosi Politiko, zabrinutost zbog otvaranja kancelarije u Tokiju izražavaju i neke druge članice NATO-a, a najjače protivljenje dolazi iz Francuske.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajaši je 10. maja izjavio da ta zemlja pregovara o otvaranju NATO kancelarije za vezu – prve te vrste u Aziji.

NATO ima slične kancelarije za vezu i drugde, uključujući Ukrajinu i Beč. Kancelarija za vezu u Japanu omogućiće razgovore sa NATO partnerima kao što su Južna Koreja, Australija i Novi Zeland o geopolitičkim izazovima, novim i prodornim tehnologijama i sajber pretnjama.

Japan i NATO razgovaraju o otvaranju kancelarije u Tokiju otkako je premijer Šinzo Abe posetio sedište NATO-a 2007. godine. Premijer Fumio Kišida, koji je prošle godine postao prvi japanski lider koji je prisustvovao samitu NATO-a, učestvovaće na sastanku lidera Alijanse u Litvaniji.