Dvoje mrtvih, oštećena proizvodnja nakon što je požar zahvatio meksičku naftnu platformu

Dvoje mrtvih, oštećena proizvodnja nakon što je požar zahvatio meksičku naftnu platformu

Dvojica radnika su poginula, a još jedan se vodi kao nestao nakon što je u petak rano ujutro izbio bijesni požar na morskoj platformi koju vodi meksička državna naftna kompanija Pemek, nedaleko od južne ivice Meksičkog zaliva, izveštava Rojters.

U objavama na Tviteru, Pemek je rekao da je uzeo račune za sve ostale radnike i rekao da je požar naneo veliki udarac proizvodnji nafte.

Video koji kruži društvenim mrežama pokazuje kako je ogromna platforma i njen splet cevovoda zahvaćen plamenom dok su obližnji čamci pokušavali da ugase vatru crevima.

Platforma radi u kompaniji Cantarell Field, nekada jednom od najproduktivnijih na svetu.

Ranije tokom dana, Pemek je saopštio da je šest osoba povređeno u požaru, koji je, kako je rekao, izbio na platformi Nohoč-A, a zatim se proširio na platformu za kompresiju.

U petak uveče nije odmah bilo jasno da li je među šestoro povređenih i povređenih.

Kasnije u petak, kompanija je saopštila da je proizvodnja nafte „značajno ugrožena“ zbog požara. Pemek nije ponudio više detalja o uticaju na proizvodnju.

„Naši tehničari proučavaju kako da poprave cevovode, interkonekcije i druge radove kako bi ih obnovili“, navela je kompanija u posebnom postu na Tviteru.

Glavni izvršni direktor Oktavio Romero pomenuo je uticaj u videu koji je kompanija objavila.

„Nastavićemo da tražimo ovu osobu kao naš prioritet broj jedan, kao i da razmišljamo o tome kako da ponovo aktiviramo aktivnosti u toj oblasti jer je Nohoč veoma važan“, rekao je on.

U saopštenju Pemek-a u petak ujutro navodi se da je 321 od 328 ljudi koji rade na prostranoj platformi uspešno evakuisano.

Tokom protekle decenije, Cantarell je zabeležio značajan pad proizvodnje sirove nafte. Ali i dalje je odgovoran za oko 170.000 barela dnevno, prema podacima kompanije.

Ogromna većina meksičke proizvodnje nafte dolazi iz obližnjih polja plitkih voda grupisanih oko zaliva Kampeče u južnom zalivu, gde je Pemek pretrpeo niz industrijskih nesreća poslednjih godina.