Bajden je upozorio kineskog predsednika na ulaganja Zapada nakon sastanka sa Putinom

Bajden je upozorio kineskog predsednika na ulaganja Zapada nakon sastanka sa Putinom

Američki predsednik Džo Bajden poručio je kineskom predsedniku Si Đinpingu posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da „budi oprezan” jer se Peking oslanja na zapadne investicije, navodi se u odlomcima iz intervjua za Si-En-En.

„Rekao sam: Ovo nije pretnja. Ovo je zapažanje“, rekao je Bajden.

„Od kada je Rusija ušla u Ukrajinu, 600 američkih korporacija se povuklo iz Rusije. A vi ste mi rekli da vaša ekonomija zavisi od investicija iz Evrope i Sjedinjenih Država. I budite oprezni. Budite oprezni.

Putin i Si održali su dvodnevne razgovore u martu sa toplim rečima prijateljstva Kine i Rusije i zajedničkim kritikama Zapada, ali bez znakova diplomatskog prodora oko Ukrajine.

Par je takođe učestvovao na virtuelnom samitu ranije ove nedelje.

Postoje pojačane tenzije i pesimizam u odnosima SAD i Kine u vezi sa pitanjima nacionalne bezbednosti, uključujući Tajvan, ruski rat u Ukrajini, rastuće američke zabrane izvoza naprednih tehnologija i kinesku industrijsku politiku koju vodi država.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen nastavlja posetu Kini u subotu.

Upitan šta je Sji odgovorio, Bajden je rekao: „On je slušao i nije se… raspravljao. I ako primetite, on se nije u potpunosti bavio Rusijom. Dakle, mislim da postoji način na koji možemo ovo da rešimo.“