UN: Civilne žrtve u Ukrajini tri puta veće u poslednjih 500 dana u odnosu na prethodnih 8 godina

UN: Civilne žrtve u Ukrajini tri puta veće u poslednjih 500 dana u odnosu na prethodnih 8 godina

Tri puta više civila je ubijeno u poslednjih 500 dana nego tokom svih prethodnih 8 godina neprijateljstava na istoku Ukrajine, izjavila je u petak posmatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini (HRMMU), piše Ukrinform.

Konkretno, misija UN uspela je da potvrdi da je više od 9.000 civila, uključujući preko 500 dece, ubijeno od ruskog napada 24. februara 2022. godine, ali je upozorila da bi stvarni broj mogao biti mnogo veći.

„Danas obeležavamo još jednu mračnu prekretnicu u ratu koji nastavlja da nanosi užasne žrtve ukrajinskim civilima“, rekao je Noel Kalhun, zamenik šefa HRMMU.

HRRMU je primetio da su se ukupne mesečne brojke o žrtvama smanjile ranije ove godine u poređenju sa 2022, ali je u maju i junu prosečan broj žrtava ponovo porastao.

Misija UN je navela nedavni smrtonosni napad 27. juna kada je 13 civila, uključujući četvoro dece, poginulo u ranom večernjem raketnom napadu na prometnu trgovačku oblast u Kramatorsku u istočnoj Ukrajini. Među onima koji su poginuli u napadu u Kramatorsku bila je Viktorija Amelina, ukrajinska spisateljica i braniteljka ljudskih prava, koja je podlegla povredama ranije ove nedelje.

Samo nekoliko dana kasnije još jedan raketni udar odneo je 10 života civila u zapadnom gradu Lavovu, čineći poslednje dve nedelje jednom od najsmrtonosnijih od početka ruske invazije.