Mateo Beretini će se u subotu sastati sa Aleksandrom Zverevom

Mateo Beretini će se u subotu sastati sa Aleksandrom Zverevom

Nekada nadolazeći igrač na travi koji je dva puta osvojio Otvoreno prvenstvo Štutgarta i Kvins klupsko prvenstvo, Italijan Mateo Beretini je propustio prošlogodišnji Vimbldon nakon što je bio pozitivan na COVID-19 uoči turnira.

Povrede su ga takođe dovele do toga da je pao sa šestog mesta na svetu u karijeri na 38. mesto.

Ali u prva dva kola Vimbldona ove godine, Beretini je izrekao upozorenje nakon što je pobedio u trodnevnoj borbi da pobedi sunarodnika Lorenca Sonega i u nizu pobedio 15. nosioca Aleksa de Minaura bez ispuštanja servisa.

„Ono što se dogodilo prošle godine je nešto što mislim da još nije zalečeno. To je zaista oštar bol ako razmislim o tome“, rekao je Beretini novinarima.

„Verovatno sam bio u najboljoj formi u karijeri, posebno se osećao odlično na travi. Želeo sam da uživam u turniru, to je tako poseban turnir za mene.

„Nemogućnost da igram bilo je nešto što je, čak i kada sam bio fizički bolji, bilo veoma teško psihički prevazići. Zato sam ovde ove godine, jer sam propustio prošle godine. Bio sam zaista tužan.“

Nemački 19. nosilac Zverev je na svom putu iskupljenja nakon što je bivši drugi teniser sveta povredio skočni zglob u polufinalu Otvorenog prvenstva Francuske prošle godine, što je zahtevalo operaciju i dugu rehabilitaciju.

Sada rangiran na 21. mestu, Zverev je uspeo u polufinalnim trkama na Rolan Garosu i na turniru za podešavanje terena na travi u Haleu, ali je rekao da nije favorit protiv ponovnog Beretinija.

„Mislim da je on jedan od najboljih igrača na travi koje imamo. U poslednjih nekoliko godina plasirao se u finale Vimbldona, dva puta je osvojio Kvins. Mislim da je on neverovatan igrač na travi“, rekao je Zverev.

„Mislim da je ponovo pronašao formu, igra veoma dobar tenis… Mislim da je (trava) njegova omiljena podloga, verovatno moja najmanje omiljena.

„Biće to zabavna utakmica, biće to utakmica kojoj se možda i publika malo raduje. Nadam se da će biti zabavno igrati.“

Prvi teniser sveta Karlos Alkaraz tek treba da odustane od seta ove nedelje i otvara postupak na centralnom terenu kada igra protiv Nikolasa Džerija pre nego što se Ons Žaber suoči sa bivšom šampionkom Otvorenog prvenstva SAD Bjankom Andreesku.

Branilac titule Elena Ribakina je takođe na centralnom terenu kasnije kada se suoči sa britanskom nadom Kejti Bolter.

„Sigurno će atmosfera biti malo drugačija. Publika me neće toliko podržavati“, rekla je Ribakina.

„Ona je teška igračica. Njena igra je agresivna, takođe ima dobar servis. Biće težak, ali gledaću malo njene mečeve i razgovarati sa trenerom o taktici.“