Preminuo lider FARC-a Ivan Markes

Preminuo lider FARC-a Ivan Markes

Ivan Markez, poznati vođa frakcije bivših pobunjenika FARC-a koji su se vratili naoružavanju nakon mirovnog sporazuma sa kolumbijskom vladom, umro je u Venecueli, piše Rojters.

Iako se većina pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC) demobilisala prema sporazumu iz 2016., kojim je okončana uloga FARC-a u skoro 60-godišnjem sukobu u zemlji, dve velike grupe to odbacuju i, prema bezbednosnim snagama, nastavljaju da učestvuju u trgovina drogom i ilegalno rudarenje.

„Informacija koju je pružila grupa je da je preminuo u bolnici u Karakasu, gde mu je ukazana lekarska pomoć zbog teških povreda koje je zadobio u napadu u Venecueli krajem juna 2022. godine“, rekao je izvor blizak Drugoj marketaliji.

Markez je bio jedan od pregovarača o sporazumu, ali ga je odustao samo dve godine kasnije 2018. nakon što je njegov nećak uhapšen i poslan u Sjedinjene Države.

Markez se kasnije pojavio kao vođa takozvane Segunde Marketalije, grupe bivšeg FARC-a koji je ponovo preuzeo oružje.

Grupa ima 1.670 članova, a većina – 1.060 – su borci, prema izveštajima bezbednosne agencije u koje je Rojters imao uvid.

Levičarski predsednik Gustavo Petro obećao je da će okončati sukob u Kolumbiji putem dogovora sa naoružanim grupama, ali su planovi da se održe razgovori sa neistomišljenicima naišli na neizvesnost oko toga da li ispunjavaju uslove za mirovni sporazum ili sporazum o predaji.

Markes je umro u Venecueli dvoje ljudi koji su upoznati sa tim rekli su Rojtersu, među kojima je i jedan obaveštajni izvor.

U Venecueli su ubijeni veliki broj lidera disidenata FARC-a, a kolumbijska vojska kaže da su disidenti značajno prisutni u susednoj zemlji.

Kolumbijski obaveštajci su prošle godine izvestili da je Migel Botače Santiljana, poznatiji kao Gentil Duarte – komandant disidenta koji se sukobio sa Segundom Marketalijom – smatran mrtvim nakon sukoba sa rivalima u Venecueli.

I Seuksis Ernandez i Ernan Dario Velaskez – poznatiji kao Hesus Santrič i El Pajsa – obojica su prijavljeni ubijeni u Venecueli 2021. godine.