Praćenje zaleđenih puteva brodova usred klimatskih promena

Praćenje zaleđenih puteva brodova usred klimatskih promena

Bilo je mnogo buke o arktičkom regionu koji se topi na planeti koja se topi, otvarajući brodske rute i produžavajući sezone putovanja u okeanskim prolazima koje je led nekada blokirao. Predviđeno je proširenje ribolova, trgovine i turizma. Operativna reč je ovde predviđena.

Naučnici sa Državnog univerziteta u Mičigenu (MSU), Univerziteta Vaterlo i Univerziteta Aljaske Ferbanks izveštavaju u Climatic Change gde brodovi putuju u vodama prekrivenim ledom Arktika između Aljaske i Rusije, i šta ti izveštaji mogu značiti za važne divlje životinje i zajednice u regionu.

„Čak i sa klimatskim promenama, morski led je i dalje značajna prepreka za saobraćaj arktičkih plovila“, rekla je Keli Kapsar, istraživač-saradnik u Centru za sistemsku integraciju i održivost (CSIS) MSU-a. „Morski led takođe pruža kritično stanište za mnoge endemske arktičke vrste i lovačku platformu za autohtone lovce za preživljavanje. Razumevanje kada i gde brodovi ulaze u područja morskog leda može nam pomoći da bolje razumemo potencijalne uticaje saobraćaja plovila u regionu.“

Bilo da se radi o ribarskim brodovima koji traže bolji ulov tokom duže sezone ili o ruskim brodarskim kompanijama koje žele bolje načine isporuke nafte i gasa kineskim kupcima, povećan pomorski saobraćaj je dat. Da li se ovaj saobraćaj odvija samo u sezoni otvorenih voda, ili i u vreme ledenog pokrivača nije.

Ali istraživači ističu razliku između onoga što bi brodovi mogli da urade kada se led menja, i onoga što će učiniti može biti znatno drugačije.

„Do sada su se projekcije odnosile na teorijske brodove, kao što je primećivanje da određeni tipovi plovila mogu da putuju kroz led do 2 metra“, rekao je Kapsar. „Ali to je kao da kažete da automobil može da vozi do 200 milja na sat — samo zato što može, ne znači da hoće.

Kombinujući satelitske slike ledenog pokrivača sa GPS podacima o praćenju plovila, tim je bio u mogućnosti da analizira kako su se brodovi ponašali kako se brodski prolazi menjaju. Ono što su otkrili je da mnogi brodovi prate led, pecajući blizu ivice ledenih omotača. Istraživači su takođe otkrili značajno preklapanje između oblasti sa brodovima koji putuju u morskom ledu i područja prezimljenja grenlandskih kitova.

Prethodno istraživanje druge grupe pokazalo je da je između 1990. i 2012. oko 12% grenlandskih kitova koje su ulovili lovci na domorodce Aljaske pokazalo znake da su se zapleli u ribolovnu opremu, a 2% je imalo ožiljke od udarca plovila. Nova analiza ukazuje na rastuću pretnju divljim životinjama koje takođe koriste led koji se povlači dok putuju i razmnožavaju se.

Buka velikih čamaca takođe može poremetiti morske sisare. Brodovi opremljeni za razbijanje leda potencijalno bi mogli nasukati i životinje i ljude koji putuju preko smrznutih prostranstava. Povećan saobraćaj takođe izaziva strah od nesreća i izlivanja nafte. Novi putevi su daleko od spasilačkih ekipa ili ekipa za čišćenje.

Do sada, rekao je Kapsar, njihov rad ukazuje da putovanje brodom odražava određeni oprez, nudeći naznake da su sposobnosti uravnotežene praktičnom i ekonomskom realnošću. Za sad.

Kapsar i koautor Jianguo „Jack“ Liu su članovi MSU-ovog programa za ekologiju, evoluciju i ponašanje. „Mapiranje obrazaca saobraćaja plovila u vodama prekrivenim ledom Pacifičkog Arktika“ takođe su napisali Loson Brigam i Grant Gan.