Britanija slavi 75 godina postojanja Nacionalne zdravstvene službe

Britanija slavi 75 godina postojanja Nacionalne zdravstvene službe

Britanija u sredu slavi 75 godina postojanja svoje Nacionalne zdravstvene službe (NHS), a članovi kraljevske porodice, političari, osoblje i pacijenti izražavaju ponos na svoju prošlost i odlučnost da će izdržati u budućnosti uprkos trenutnim izazovima, piše Rojters.

Pokrenuta 5. jula 1948. godine od strane laburističke vlade nakon Drugog svetskog rata, njena misija je bila da obezbedi da „svi, bez obzira na sredstva, godine, pol ili zanimanje, imaju jednake mogućnosti da koriste najbolje i najsavremenije dostupne medicinske i srodne usluge.“

Jedan bivši ministar je jednom primetio da je NHS nešto što Englezi imaju najbliže religiji, kao što je široko rasprostranjena naklonost prema službi i onima koji za nju rade.

„Već 75 godina, NHS postoji u trajnu moralnu svrhu: da svakoj osobi u našoj zemlji pruži sigurnost koja proizilazi iz saznanja da će vam, ako ste bolesni, biti zbrinuti“, rekao je premijer Riši Sunak u govor prošle nedelje.

Ali poslednjih godina, NHS se našao da mu je potrebna hitna pomoć, boreći se da održi korak sa zahtevima pacijenata, sve starijom i bolesnijom populacijom i troškovima novih lekova i tretmana.

Pandemija COVID-19 dodala je još jedan sloj opterećenja na sistem koji već škripi, a komemoracije dolaze nakon zime krize praćene štrajkovima zbog plata mlađih doktora, medicinskih sestara i zdravstvenih radnika.

Dok su neki radnici sada prihvatili ponude za plate, stariji doktori su takođe nedavno glasali za napuštanje.

Sunak je rekao da je jedan od njegovih ciljeva smanjenje lista čekanja, a prošle nedelje NHS je postavio novi dugoročni plan radne snage koji ima za cilj da obezbedi uslugu za budućnost.

U sredu će se politički i zdravstveni lideri okupiti na službi u Vestminsterskoj opatiji, dok je kralj Čarls obeležio taj događaj u Škotskoj. Njegov sin Vilijam je bio domaćin čajanke za osoblje i pacijente.

„Želim svima srećan 75. rođendan NHS-a“, rekao je Vilijam, a njegova supruga Kejt je dodala: „Hvala vam puno za sve što radite“.

Među pozvanima je bila i Aneira Tomas, koja je bila prva beba rođena u NHS-u i dobila je ime po njenom osnivaču, ministru zdravlja Aneurinu Bevanu. Rođena je u minut posle ponoći 5. jula 1948. godine.

„To je bila prekretnica u istoriji za zdravlje Velike Britanije“, rekla je ona i dodala da je NHS spasila život obe njene dece nakon krvarenja u mozgu.

„Posle užasa rata, Velika Britanija je slomljena. Tako da je nacionalna zdravstvena služba došla do ploda, bilo je kao baciti ćebe utešne oko naroda Velike Britanije.“