Zelenski rekao Makronu da Rusija sprema provokacije u Zaporoškoj NE

Zelenski rekao Makronu da Rusija sprema provokacije u Zaporoškoj NE

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u razgovoru sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o mogućim ruskim provokacijama u Zaporožskoj nuklearki, odbrambenim sporazumima i situaciji u Rusiji i na bojnom polju, piše u izveštaju objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu predsednika Ukrajine, prenosi Ukrinform.

„Kao i uvek, koristan i produktivan razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom… Upozorio sam Emanuela Makrona da okupacione trupe spremaju opasne provokacije u Zaporoškoj NE. Dogovorili smo se da zajedno sa IAEA držimo situaciju pod maksimalnom kontrolom“, navodi se u izveštaju.

Sagovornici su takođe razgovarali o primeni prethodnih i postignutim novim odbrambenim sporazumima.

„Hvala vam na velikoj seriji oklopnih vozila, uključujući preko potreban medicinski transport, dodatne lake tenkove i sisteme protivvazdušne odbrane“, napisao je Zelenski.

Predsednici su detaljno razgovarali i o situaciji u Rusiji i na ratištu.

„Posle Prigožinovih akcija, ceo svet je video da Rusija nema manevarskog prostora na bojnom polju. Naprotiv, otvara nam se prozor mogućnosti. Moramo da delujemo odlučno i vojno i politički. Zbog toga je veoma važno da Samit u Viljnusu bude efikasan“, napisao je Zelenski.

Kako je saopšteno, samit NATO-a biće održan u Viljnusu od 11. do 12. jula