Parlamentarna skupština OEBS-a nazvala je Rusku Federaciju državnim sponzorom terorizma

Parlamentarna skupština OEBS-a nazvala je Rusku Federaciju državnim sponzorom terorizma

Parlamentarna skupština Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju usvojila je u utorak završnu deklaraciju u kojoj je Rusiju nazvala državnim sponzorom terorističke Vagner grupe.

Ovo je izvestila Evgenija Kravčuk, član ukrajinske delegacije u PS OEBS-a, narodni poslanik iz frakcije „Sluga naroda“, piše „Evropska istina“.

U završnom dokumentu zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a u Vankuveru se ukazuje da se akcije privatne vojne kompanije „Vagner” u ime ruske vlade mogu „pravično okarakterisati kao terorističke”.

Takođe se napominje da zemlje članice OEBS-a treba da preduzmu mere protiv Vagnerove grupe i njenih pridruženih i nasledničkih struktura, posebno tako što će ih proglasiti terorističkom organizacijom.

Deklaracija takođe „poziva države članice da ojačaju međunarodne norme koje jasno prepoznaju terorističku prirodu Vagnerove grupe i njenih akcija“ i „odgovornost Rusije kao državnog sponzora ove terorističke organizacije“.

Prema Kravčuku, ova formulacija je prvi put sadržana u zvaničnom dokumentu međunarodne organizacije.

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope postala je prva međunarodna organizacija koja je priznala Rusiju kao terorističku državu – usvojila je odgovarajuću rezoluciju u oktobru 2022. godine.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju je trenutno jedina evropska bezbednosna organizacija koja ujedinjuje Rusiju, SAD i Ukrajinu. Njen glavni zadatak je sprečavanje sukoba, praćenje mira i posmatranje izbora.

Ranije je saopšteno da OEBS-u preti kriza i uništenje zbog oklevanja Rusije i Belorusije da odobre predsedavanje Estoniji 2024. godine.