Intranazalni insulin može imati pro-kognitivne prednosti

Intranazalni insulin može imati pro-kognitivne prednosti

Čini se da intranazalni insulin (INI) ima povoljan efekat na globalnu spoznaju kod pacijenata sa Alchajmerovom bolešću (AD)/blagim kognitivnim oštećenjem (MCI), prema pregledu objavljenom na internetu 28. juna u PLOS ONE.

Seli Vu, iz Centra za zavisnost i mentalno zdravlje Univerziteta u Torontu, i kolege su sproveli sistematski pregled i meta-analizu kako bi ispitali efekte INI-a na kogniciju kod različitih populacija pacijenata i zdravih pojedinaca. Podaci su uključeni iz 29 studija sa 1.726 zdravih osoba i pacijenata sa AD/MCI, poremećajima mentalnog zdravlja i metaboličkim poremećajima.

Istraživači su otkrili da je poboljšanje globalne kognicije verovatnije među pacijentima sa AD/MCI lečenim INI (standardizovana srednja razlika, 0,22). Nisu pronađeni značajni efekti INI na globalnu spoznaju među zdravim pojedincima i drugim populacijama pacijenata.

„Ovaj sistematski pregled i meta-analiza pokazuju da INI može biti povezan sa pro-kognitivnim prednostima, posebno za objedinjenu globalnu kogniciju. Međutim, ovaj efekat je ograničen na pacijente sa AD/MCI“, pišu autori. „Pošto je ovo još uvek nova oblast proučavanja, potrebno je više istraživanja da bi se razumela heterogenost u odgovoru na lečenje INI-ja kako bi se proširile pro-kognitivne prednosti na različite populacije pacijenata sa krajnjim ciljem da se poboljša njihov ukupni kvalitet života.“