Ukrajina upozorava na „ponavljanje greške Merkelove“

Ukrajina upozorava na „ponavljanje greške Merkelove“

NATO treba da izvuče pouke iz svoje prošlosti, a ne da osporava težnju Kijeva da se pridruži alijansi kao što je to učinio pre 15 godina po nalogu bivše nemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio je u petak ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

„Ne ponavljajte grešku koju je kancelarka Merkel napravila u Bukureštu 2008. godine kada se žestoko protivila bilo kakvom napretku Ukrajine ka članstvu u NATO-u“, rekao je ministar u intervjuu medijskoj grupi Aksel Špringer u Berlinu.

Države NATO-a su 2008. godine odlučile da ne daju Ukrajini Akcioni plan za članstvo (MAP), putokaz da postane punopravni član vojnog bloka predvođenog SAD. Merkelova, koja se povukla iz politike 2021. godine, od tada je branila svoje protivljenje davanju MAP-a Ukrajini i odbila je da osudi svoju dosadašnju politiku prema Rusiji.

Kuleba je, međutim, insistirao da će „nakon završetka rata biti samoubilačko za Evropu da ne primi Ukrajinu u NATO jer će to značiti da će opcija … rata ostati otvorena”. Ukrajina je zvanično podnela zahtev za ulazak u NATO u septembru 2022. godine, nekoliko meseci nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susednoj državi.

Kulebini komentari dolaze uoči samita NATO-a koji bi trebalo da se održi sredinom jula u Vilnjusu u Litvaniji. Ukrajinski zvaničnici rekli su da predsednik Vladimir Zelenski neće prisustvovati događaju ako Kijevu ne bude obezbeđen konkretan put ka članstvu.

„Ono što tražimo je da započnemo proceduru“, rekao je nedavno Igor Žovkva, jedan od pomoćnika Zelenskog.

U međuvremenu, Rusija se protivila članstvu Ukrajine u NATO-u, navodeći neutralnost Ukrajine kao jedan od uslova za trajni mir između dve zemlje. Moskva je više puta ponavljala da širenje NATO-a na istok posmatra kao pretnju svojoj bezbednosti.