Hiljade lučkih radnika u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji stupilo u štrajk

Hiljade lučkih radnika u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji stupilo u štrajk

Nekoliko hiljada lučkih radnika u kanadskoj zapadnoj provinciji Britanska Kolumbija stupilo je u štrajk nakon što nisu uspeli da postignu dogovor o obnavljanju ugovora za celu industriju koji je istekao u martu, saopštila je u subotu grupa poslodavaca na obali.

Udruženje pomorskih poslodavaca Britanske Kolumbije (BCMEA) saopćilo je da su se i Međunarodna unija za dubinsko skladištenje i skladištenje Kanade (ILVU Canada) sastali u četvrtak i petak u razgovorima koje je podržala Federalna služba za posredovanje i mirenje.

„Nažalost, provizorni sporazum nije mogao biti postignut“, navodi se u saopštenju BCMEA.

Članovi ILVU Kanade štrajkovali su na lokacijama širom Britanske Kolumbije, saopštio je BCMEA. Upitan za komentar, sindikat je rekao da će objaviti saopštenje kada dođe do rešenja spora oko kolektivnog ugovora, koji pokriva oko 7.500 zaposlenih na 30 terminala u pokrajini.

Napuštanje bi moglo da ima ozbiljne posledice po kanadsku ekonomiju i mala preduzeća, navodi se u saopštenju Kanadske federacije nezavisnog biznisa (CFIB). Grupa je pozvala vladu da osigura održavanje lučkih operacija.

U sredu je sindikat priobalnih radnika saopštio da je objavio 72-časovno obaveštenje o štrajku.

Kanadski ministar rada Seamus O’Regan Jr. je u objavi na Tviteru u subotu rekao da BCMEA i ILVU Canada ostaju za pregovaračkim stolom radeći na dogovoru, dodajući da savezni posrednici nastavljaju da podržavaju strane u njihovim pregovorima.