Hil: Odnosi Srbije i SAD su kompleksni, ali idu nabolje

Hil: Odnosi Srbije i SAD su kompleksni, ali idu nabolje

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da su SAD i Srbija kao dva prijatelja koja su ponovo zajedno nakon što su se ranije razišli i koja imaju kompleksne odnose.

Na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD, 4. jula, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Hil je na srpskom jeziku rekao da ponekad jedan prijatelj želi da razgovara o prošlosti, a drugi o budućnosti, ali da je važno da se priča i da u tom duhu mogu dalje napred.

„Odnosi između Srbije i SAD su kompleksni, ali oni idu nabolje. Ti odnosi su jako bitni za nas i neophodni za postizanje mira, sigurnosti i za budućnost“, rekao je Hil.

Predsednik Vučić je na svom Instagram nalogu čestitao ambasadi SAD Dan nezavisnosti i napisao da je prijem iskoristio da zamoli Ameriku da založi svoj autoritet, kako bi Srbima na Kosovu omogućio dostojan i miran život.

„To je pravi povod da se svi podsetimo univerzalnih vrednosti utkanih u Deklaraciju o nezavisnosti, a koje se odnose na jednakost svih ljudi i njihova neotuđiva prava na život i slobodu“, naveo je on.

Na prijemu u rezidenciji američkog ambasadora u Beogradu bili su i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar policije Bratislav Gašić, ministarka kulture Maja Gojković, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Od predstavnika opozicije, bili su lideri Stranke slobode i pravde, Dragan Đilas, Marinika Tepić i Borko Stefanović, prvaci Narodne stranke Vuk Jeremić i Miroslav Aleksić, kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković, iz pokreta Ne davimo Beograd Biljana Đorđević, kao i bivši predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Pre izvođenja himni dve zemlje, američki marinci su svečano predali zastavu SAD. Prijem je bio prilika da ambasador Hil predsednika Vučića upozna sa električnim vozilima Ford i Rivijan, koji su deo izložbe postavljene u dvorištu rezidencije na Dedinju.