Reznikov: Ukrajina uspešno sprovodi sva tri preduslova za članstvo u NATO

Reznikov: Ukrajina uspešno sprovodi sva tri preduslova za članstvo u NATO

Ukrajina očekuje da će na samitu NATO-a u Viljnusu dobiti garanciju za poziv za članstvo u NATO-u nakon pobede zemlje u ratu, pošto su tri ključna preduslova za članstvo u Alijansi uspešno sprovedena, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za The Guardian, prenosi Ukrinform.

„U Viljnusu će šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a imati priliku da isprave grešku iz Bukurešta 2008. i pokažu odgovorno vođstvo, ispunjavajući naša očekivanja. To će Rusiji pokazati da njen uticaj mora da prestane na njenim granicama, a dalja agresija će samo ubrzati kolaps terorističke države“, rekao je Reznikov.

Prema njegovim rečima, ukrajinska strana ne zahteva nemoguće.

„Zato su naša očekivanja od samita NATO-a u Viljnusu veoma realna: da dobijemo garanciju za poziv u NATO nakon pobede Ukrajine u ratu. Spremni smo da odmah potpišemo protokol o pristupanju kako bismo započeli ratifikaciju i konačnu proceduru pristupanja“, rekao je Reznikov.

Ministar je napomenuo da su tri ključna preduslova za članstvo u Alijansi interoperabilnost sa snagama NATO-a, transparentan sistem nabavki i civilna kontrola vojske.

„Ukrajina je do sada uspešno primenila sva tri ova preduslova“, naglasio je Reznikov.

Prema njegovim rečima, u interesu NATO-a je da ojača svoj istočni bok s obzirom da će Rusija ostati pretnja u doglednoj budućnosti.

„S obzirom na agresivni stav Rusije, koji se neće uskoro promeniti, u interesu je NATO-a da unapredi i ojača svoj istočni bok. Danas Ukrajina već služi kao zaštitni štit za istočnoevropske članice NATO-a. Ako taj štit pukne, sledeće žrtve ruske agresije mogle bi da budu baltičke države, Poljska, Mađarska ili Slovačka“, naglasio je Reznikov.

Ukrajinski ministar je izrazio uverenje da je u najboljem interesu NATO-a da ukrajinsko borbeno iskustvo (uz upotrebu standardnih sistema naoružanja NATO-a protiv ruske vojske) bude u potpunosti dostupno zemljama NATO-a.

Reznikov je napomenuo da su Ukrajinci veoma svjesni slabe pozicije koju je Ukrajina ostavila Budimpeštanskim memorandumom iz 1994. godine, prema kojem se zemlja odrekla svog nuklearnog arsenala u zamjenu za obaveze Sjedinjenih Država, Rusije i Britanije „da će poštovati nezavisnost i suverenitet i postojeće granice Ukrajine”.

„Važno je da je danas podrška ukrajinskog naroda našem članstvu u NATO-u na istorijski neviđenom nivou – rekordnih 83%. Ne najmanje zato što smo od 2014. iz prve ruke videli razorne posledice neuspeha Budimpeštanskog memoranduma“, dodao je Reznikov.

Dakle, članstvo u NATO-u ogromna većina Ukrajinaca doživljava kao jedini mogući efikasan oblik bezbednosnih garancija za mirnu budućnost.

I upravo zbog toga se o članstvu Ukrajine u NATO savezu, kao io našem teritorijalnom integritetu, ne može pregovarati“, zaključio je Reznikov.

Podsećamo da će se Samit NATO-a održati u Viljnusu 11-12.07.2023.