Mađarska će odložiti ratifikaciju članstva Švedske u NATO do jeseni

Mađarska će odložiti ratifikaciju članstva Švedske u NATO do jeseni

Mađarski parlament ne planira da razmatra ratifikaciju ulaska Švedske u Severnoatlantski savez sledeće nedelje, što najverovatnije znači da će biti odloženo do jeseni, kada se poslanici ponovo sastaju posle letnje pauze.

Naredne nedelje pred letnji raspust predviđeno je trodnevno zasedanje mađarskog parlamenta. Kako je saopštila HVG, zakonodavno telo će se sastati u ponedeljak, utorak i petak i razmatraće, posebno, zakon o statusu nastavnika i nacrt budžeta za narednu godinu.

Ali ratifikacija pristupanja Švedske NATO-u još uvek nije na dnevnom redu, što znači da će glasanje, koje je odloženo na godinu dana, verovatno biti odloženo do jeseni“, piše list.

Sličnu informaciju dala je i Agnesa Vadai, poslanica iz opozicione partije „Demokratska koalicija“, koja je na Fejsbuku napisala: „Orban ne želi da glasa o članstvu Švedske u NATO sledeće nedelje. Putinov sluga!“

Ranije su masovni mediji pretpostavljali da Budimpešta planira da ratifikuje protokol o pristupanju Švedske Severnoatlantskoj alijansi početkom jula, nekoliko dana pre samita NATO.

Kao što znate, Mađarska i Turska su poslednje dve članice NATO-a koje još nisu ratifikovale protokol o pristupanju Švedske.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije je ponovio da je Švedska ispunila sve uslove za ulazak u NATO i izrazio nadu da će se to dogoditi pre samita u Vilnjusu u julu.

U međuvremenu, turski predsednik je ponovo nagovestio da Švedska ne treba da čeka ratifikaciju Ankare u bliskoj budućnosti.