Kineske tehnološke akcije padaju zbog glasina kako su SAD smanjile izvoz čipova

Kineske tehnološke akcije padaju zbog glasina kako su SAD smanjile izvoz čipova

Akcije kineskih kompanija fokusiranih na veštačku inteligenciju (AI) zabeležile su pad u sredu nakon medijskog izveštaja koji navodi da američke vlasti razmišljaju o novim kontrolama izvoza mikročipova u zemlju.

Kineski indeks veštačke inteligencije CSI pao je za 3 odsto nakon ovoga. Akcije Inspur Electronic Information Industri kojima se trguje u Šenženu izgubile su 10%, dok su Chengdu Information Technology pale za skoro 8%.

U međuvremenu, akcije maloprodajnog giganta Alibaba na berzi u Hong Kongu, koji je nedavno lansirao sopstvenu verziju popularnog chat bota ChatGPT, pale su za 1,6%. Akcije Tencenta, fokusiranog na izgradnju sopstvenog AI modela, smanjile su se za 1,58%.

Financial Times i Wall Street Journal, pozivajući se na izvore upoznate s tim, objavili su da bi Bajdenova administracija mogla zatvoriti rupe u prodaji moćnih čipova koji se koriste za razvoj AI u Kini. Očekuje se da će ovaj potez smanjiti prodaju na najvećem svjetskom tržištu poluprovodnika.

Ovaj korak naglašava namere Vašingtona da obuzda tehnološki uspon Kine i može da eskalira tenzije između dve najveće svetske ekonomije.

Ovaj potez, koji bi se mogao desiti već u julu, značajno će uticati na glavne američke proizvođače čipova kao što je Nvidia, koja proizvodi grafičke čipove od vitalnog značaja za pokretanje tehnologije iza OpenAI ChatGPT i Alphabet-ovih Bard chatbotova.

Američko ministarstvo trgovine moglo bi da „zaustavi isporuke čipova koje proizvode Nvidia i drugi proizvođači čipova kupcima u Kini i drugim zabrinutim zemljama bez prethodnog dobijanja licence“, izvestio je WSJ.

Akcije kompanije Nvidia, koja ostvaruje oko petinu svog prihoda iz Kine, pale su za 4,6% u pretprodajnom trgovanju na Volstritu, dok su akcije njenog rivala Advanced Micro Devices pale za oko 3,7%.

Američka vlada se takođe sprema da izda izvršnu naredbu o pregledu investicija vezanih za Kinu, u pokušaju da smanji šanse da će američka tehnologija pomoći kineskoj vojsci.