Rute: Samit NATO-a treba da signalizira da budućnost Ukrajine leži u Alijansi

Rute: Samit NATO-a treba da signalizira da budućnost Ukrajine leži u Alijansi

Holandski premijer Mark Rute rekao je da bi samit NATO-a u Viljnusu trebalo da da jasan signal Ukrajini da njena budućnost leži u Alijansi.

Rute je to rekao u utorak u Hagu na konferenciji za novinare zajedno sa liderima nekoliko zemalja Alijanse, prenosi „Evropska istina“.

„Ovo će biti odlučujući samit. Moramo na samitu dati jasan signal Ukrajini da je njena budućnost definitivno u NATO-u“, rekao je Rute, a citira RTL.

On je takođe napomenuo da će NATO nastaviti da podržava Ukrajinu sve dok je potrebno da Ruse otera sa svoje teritorije i pobedi u njenoj borbi.

Ova podrška, prema Ruteu, uključuje bilateralne isporuke oružja, kao i humanitarnu i finansijsku pomoć.

Takođe, NATO će nastaviti da pomaže izgradnju moderne ukrajinske vojske koja deluje po standardima NATO-a i sposobna je da se odupre pretnjama iz Rusije, uverio je premijer Holandije.

Kao što znate, na julskom samitu NATO-a u Viljnusu, Ukrajina nastoji da postigne jasnu formulaciju u vezi sa izgledima za članstvo u Severnoatlantskoj alijansi.

Dan ranije Ministarstvo spoljnih poslova je objasnilo šta Ukrajina očekuje od samita NATO.

Ukrajinske javne organizacije koje se brinu o reformama i kretanju Ukrajine u NATO insistiraju da se na samitu u Viljnusu preduzme da se Ukrajina što pre pozove u članstvo.