Republikanski poslanici pozivaju SAD da odustanu od sporazuma o nauci sa Kinom

Republikanski poslanici pozivaju SAD da odustanu od sporazuma o nauci sa Kinom

Republikanski poslanici su u utorak pozvali američki Stejt department da ne obnavlja decenijama star sporazum između SAD i Kine o naučnoj saradnji, tvrdeći da će Peking nastojati da ga iskoristi za pomoć svojoj vojsci.

Sporazum, potpisan kada su Peking i Vašington uspostavili diplomatske odnose 1979. godine i koji se od tada obnavljao otprilike svakih pet godina, rezultirao je saradnjom u oblastima od atmosferske i poljoprivredne nauke do osnovnih istraživanja u fizici i hemiji.

Ali zabrinutost zbog rastuće vojne snage Kine i krađe američkih naučnih i komercijalnih dostignuća izazvala je pitanja o tome da li bi trebalo nastaviti Sporazum o nauci i tehnologiji (STA) koji ističe 27. avgusta.

U pismu upućenom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu, predsedniku izabranog komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa za Kinu, Majku Galageru i devet drugih republikanskih predstavnika, navodi se da sporazum treba poništiti.

U pismu se navodi zabrinutost zbog zajedničkog rada američke i kineske meteorološke uprave na „instrumentisanim balonima“, kao i više od desetak projekata američkog Ministarstva poljoprivrede sa kineskim entitetima za koje se navodi da uključuju tehnologije sa „jasnim aplikacijama dvostruke namene“, uključujući tehnike za analizu satelitskih i dronova snimaka za upravljanje navodnjavanjem.

„NRK (Narodna Republika Kina) koristi akademske istraživače, industrijsku špijunažu, prisilni transfer tehnologije i druge taktike da bi stekla prednost u kritičnim tehnologijama, što zauzvrat podstiče modernizaciju Narodnooslobodilačke armije“, napisali su zakonodavci.

„Sjedinjene Države moraju prestati da podstiču sopstveno uništenje. Pustiti da STA istekne je dobar prvi korak“, rekli su oni.

Kina je nastojala da ubrza napore da postigne samopouzdanje u poljoprivrednoj tehnologiji, uključujući razvoj semena. Američke vlasti su pojačale napore da se suprotstave onome što kažu da je industrijska špijunaža kineskih pojedinaca u tom sektoru.

Kineski zvaničnici se nadaju da će produžiti sporazum i javno su rekli da su se prošle godine obratili SAD kako bi razgovarali o obnovi, ali da Vašington sprovodi reviziju sporazuma.

Stejt department je ranije ovog meseca odbio da komentariše „unutrašnja razmatranja pregovora“.

Zagovornici obnavljanja sporazuma tvrde da bi bez njega SAD izgubile dragocen uvid u kineska tehnička dostignuća. Bez obzira na to, mnogi analitičari kažu da sporazum mora biti temeljno prerađen kako bi se zaštitile američke inovacije u vremenu pojačane strateške konkurencije sa Kinom.