CNN: Tokom Vagnerove pobune, saveznici su tražili od Ukrajine da ne udara na Rusiju

CNN: Tokom Vagnerove pobune, saveznici su tražili od Ukrajine da ne udara na Rusiju

Pre nego što je vođa Vagnera Jevgenij Prigožin zaustavio svoj „marš“ u Moskvu u subotu, saveznici na različitim nivoima apelovali su na ukrajinske zvaničnike sa upozorenjima da ne udaraju na rusku teritoriju tokom pobune, preneo je kanal Si-En-En pozivajući se na anonimnog zapadnog zvaničnika.

Zabrinutost je bila da bi u slučaju takvih udara Ruska Federacija na Ukrajinu i Zapad gledala kao na pomoć Prigožinu i kao pretnju ruskom suverenitetu.

„Poruka je bila da se ne ljulja čamac“, rekao je zvaničnik i dodao da je ova poruka Kijevu preneta na nivou ministara spoljnih poslova, poslanika i preko ambasadora.

„Ovo je interna stvar Rusije“, dodao je zvaničnik, ponavljajući ono što su američki i drugi zapadni zvaničnici javno rekli.

„Saveznici su upozorili Ukrajince da ne izazivaju situaciju. Iskoristite prilike na ukrajinskoj teritoriji, ali nemojte se mešati u unutrašnje stvari i ne udarati po ofanzivnim vojnim objektima unutar Rusije“, rekao je sagovornik TV kanala.

Rusi su uvek želeli da dokažu da postoje pretnje ruskom suverenitetu, tako da nije vredelo podgrevati narativ da je pobuna bila inicijativa Zapada, dodao je zvaničnik.

Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden je dan ranije naglasio da SAD i njihovi najbliži saveznici nisu umešani u pobunu grupe „Vagner”, prvi put javno komentarišući ruska dešavanja ovog vikenda.

Šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je da nedavni događaji od vikenda ukazuju na to da su ruska država i predsednik Vladimir Putin oslabljeni, a da Ruska Federacija možda ulazi u eru političke nestabilnosti.