Švedska će Ukrajini usmeriti 32,5 miliona evra za humanitarnu pomoć

Švedska će Ukrajini usmeriti 32,5 miliona evra za humanitarnu pomoć

Švedska vlada je u ponedeljak predstavila novi paket pomoći Ukrajini za humanitarne potrebe i rekonstrukciju u vrednosti od 380 miliona švedskih kruna (32,51 miliona evra), prenosi „Evropska istina“.

Novi paket pomoći Ukrajini biće obezbeđen preko Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (SAID) humanitarnim organizacijama koje pomažu Ukrajincima.

Između ostalog, reč je o Ukrajinskom Crvenom krstu, kome će Švedska pomoći u nabavci lekova, sanitarnih sredstava i proizvoda za prečišćavanje vode, kao i o Kancelariji Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Osim toga, Švedska će obezbediti sredstva Programu Ujedinjenih nacija za razvoj za obnovu energetske infrastrukture Ukrajine i kupovinu opreme za održavanje kritičnih zaliha električne energije.

Finansiranje je obezbeđeno iz programa međunarodne pomoći za 2023. godinu, koji je švedska vlada odobrila odvojeno od paketa pomoći Ukrajini.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Švedska je obezbedila 1,9 milijardi švedskih kruna (152,6 miliona evra) humanitarne pomoći, 750 miliona švedskih kruna (64,2 miliona evra) podrške oporavku i 316 miliona kruna pomoći, prema zvaničnim podacima ( 27 miliona evra) za podršku reformama.

Ranije je švedska vlada saopštila da Švedska pomaže Ukrajini da se bori u informacionom prostoru od početka invazije na Rusku Federaciju u punom obimu.