SAD će poslati 500 miliona dolara u oružju, vojnu pomoć Ukrajini

SAD će poslati 500 miliona dolara u oružju, vojnu pomoć Ukrajini

Pentagon će objaviti da šalje do 500 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući više od 50 teško oklopnih vozila i infuziju raketa za sisteme protivvazdušne odbrane, rekli su američki zvaničnici u ponedeljak, dok ukrajinski i zapadni lideri pokušavaju da razjasnimo posledice kratkotrajne pobune za vikend u Rusiji, piše AP.

Pomoć je usmerena na jačanje kontraofanzive Ukrajine, koja se sporo odvija u svojim ranim fazama. U ponedeljak nije bilo jasno da li će ukrajinske snage moći da iskoriste nered u ruskim redovima, nakon kratkotrajne pobune Jevgenija Prigožina i grupe Vagnerovih plaćenika koju on kontroliše.

Saopštenje o paketu pomoći očekuje se u utorak. Ovo bi bio 41. put od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. da su SAD obezbedile vojno oružje i opremu preko predsedničkog ovlašćenja za povlačenje. Program omogućava Pentagonu da brzo uzme predmete iz sopstvenih zaliha i isporuči ih Ukrajini.

Pošto su paketi pomoći uglavnom planirani unapred i nedavno su uključivali mnoga ista kritična oružja za bojište, sadržaj verovatno nije izabran na osnovu pobune tokom vikenda.

Ali, rakete i teška vozila mogu da se koriste dok Ukrajina pokušava da iskoristi ono što je rastuća svađa između vođe Vagner grupe i ruskih vojnih snaga, uz uzavrela pitanja o tome koliko Prigožinovih snaga može napustiti borbu.

Plaćenici su napustili Ukrajinu da bi zauzeli vojni štab u jednom gradu na jugu Rusije i krenuli stotinama milja ka Moskvi pre nego što su se okrenuli posle manje od 24 sata u subotu.

Prema zvaničnicima, SAD će u Ukrajinu poslati 30 borbenih vozila Bredli i 25 oklopnih vozila Strajker, zajedno sa projektilima za visokopokretni artiljerijski raketni sistem (HIMARS) i sisteme protivvazdušne odbrane Patriot. Paket će uključivati rakete Javelin i velike brzine protiv radijacije (HARM), municiju za rušenje, opremu za čišćenje prepreka i širok spektar artiljerijskih metaka i druge municije.

Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti jer pomoć još nije javno objavljena.

Prema Pentagonu, SAD su isporučile više od 15 milijardi dolara oružja i opreme iz svojih zaliha u Ukrajinu od ruske invazije, i dale su dodatnih 6,2 milijarde dolara u zalihama koje još nisu identifikovane. Više od 6 milijardi dolara viška je rezultat računovodstvene greške, jer su vojne službe precenile vrednost oružja koje su izvukle sa polica i poslale Ukrajini tokom prošle godine.

U širem smislu, SAD su takođe obećale da će poslati više od 16,7 milijardi dolara dugoročnog finansiranja za različita naoružanja, obuku i drugu opremu preko Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, kao i dodatnih otprilike 2 milijarde dolara stranog vojnog finansiranja.

SAD imaju najmanje 1,2 milijarde dolara ovlašćenja za povlačenje sredstava koja još nisu preuzeta, ali će isteći na kraju ove fiskalne godine 30. septembra. Preostalih 1,9 milijardi dolara u fondovima USAI ne ističe do kraja sledeće fiskalne godine, septembra 2024.