Google traži od najvišeg suda Indije da poništi antimonopolske direktive za Android

Google traži od najvišeg suda Indije da poništi antimonopolske direktive za Android

Gugl je pozvao indijski Vrhovni sud da poništi antimonopolske direktive protiv njega zbog zloupotrebe Android tržišta, rekla su dva izvora, dok je pokrenuo pravnu bitku protiv organa za zaštitu konkurencije u jednom od njena najvažnija tržišta, piše Rojters.

Komisija za konkurenciju Indije (CCI) saopštila je u oktobru da je Gugl, čiji mobilni operativni sistem Android pokreće 97 odsto od 600 miliona pametnih telefona u Indiji, iskoristio svoju dominantnu poziciju.

Naložio je Guglu da ukloni ograničenja nametnuta proizvođačima uređaja, uključujući ona koja se odnose na pre-instalaciju aplikacija, i kaznio američku firmu sa 163 miliona dolara, koju je platio.

Indijski tribunal je u martu doneo delimično olakšanje jedinici Alphabet Inc tako što je poništio četiri od 10 direktiva u slučaju.

Tribunal je rekao da su nalazi CCI-a o Gugl-ovom antikonkurentskom ponašanju tačni, ali je Guglu dao izvesno olakšanje poništivši neke od direktiva koje su ga primorale da promeni svoj poslovni model.

Gugl sada traži od Vrhovnog suda da poništi ostatak direktiva, rekao je prvi izvor sa direktnim saznanjima.

Gugl takođe tvrdi u svom podnesku od ponedeljka da nije zloupotrebio svoju tržišnu poziciju i da ne bi trebalo da bude obavezan da plati kaznu, dodao je izvor.

Google je u saopštenju potvrdio podnesak Vrhovnog suda, rekavši da se raduje predstavljanju svog slučaja i demonstraciji kako je Android koristio korisnicima i programerima.

Indijski tribunal je presudio da vlasti moraju dokazati štetu uzrokovanu nekonkurentnim ponašanjem „ali nije primenio ovaj zahtev“ na nekoliko direktiva CCI-ja za Android, rekao je Gugl, objašnjavajući razloge svog najnovijeg izazova.

Google-ov prigovor Vrhovnog suda nije ranije prijavljen.

Prema trećem izvoru, CCI se takođe obratio Vrhovnom sudu, tražeći da poništi odluku Tribunala da Guglu da delimično olakšanje. CCI nije odgovorio na zahtev za komentar.

Gugl je posebno zabrinut zbog odluke Indije o Androidu jer su direktive viđene kao sveobuhvatnije od onih nametnutih u presudi Evropske komisije iz 2018. protiv operativnog sistema.

Gugl je u Indiji uneo velike promene u Android poslednjih meseci nakon direktive, uključujući omogućavanje proizvođačima uređaja da licenciraju pojedinačne aplikacije za pre-instalaciju.