Toplotni talasi u Španiji postaju sve češći

Toplotni talasi u Španiji postaju sve češći

Oblasti južne Španije, poput Sevilje i Kordobe, u ponedeljak su registrovale užarene temperature do 44 stepena Celzijusa kada je prvi toplotni talas leta pogodio iberijsku zemlju, šaljući ljude da traže hlad žarko sunce.

Toplotni talasi u junu postali su sve češći poslednjih godina, deo globalnog obrasca porasta temperatura, koji naučnici široko pripisuju ljudskoj aktivnosti.

„U poslednjih 12 godina učestalost toplotnih talasa u junu se utrostručila“, rekao je Ruben del Kampo, portparol nacionalne meteorološke agencije AEMET. Šest toplotnih talasa je registrovano u junu od 2011, u odnosu na samo pet u 35 godina pre toga, prema AEMET-u.

Očekuje se da će vremenski fenomen potrajati do srede, obuhvativši južni region Andaluzije, ali i Madrid, Ekstremaduru i Kastilju-La Manču, gde bi termometri mogli da dostignu 40-42 stepeni.

„Užasno je. Deca moraju da dođu ovde da se rashlade jer nema načina da ostanu kod kuće“, rekla je domaćica Elvira Martinez (27) za Rojters u Madridu, stojeći pored fontana koje se prskaju duž reke Manzanares.

Nesezonske vrućine pogodile su velike delove Pirinejskog poluostrva u martu i aprilu, situaciju koju je ministarka životne sredine Tereza ​​Ribera nazvala „zastrašujućom“.

Protokol koji zabranjuje neke radove na otvorenom tokom ekstremnih vrućina je na snazi u nekim delovima zemlje.

„Već imamo protokol za toplotni talas. Radimo samo sedam sati, počinjemo u 7 ujutru i završavamo u 14 časova“, rekao je Rojtersu 49-godišnji baštovan Reimundo Perez radeći u senci drveća što je više moguće.