Španska policija zaplenila 1.900 godina staru rimsku bistu

Španska policija zaplenila 1.900 godina staru rimsku bistu

Španska policija zaplenila je u ponedeljak 1.900 godina staru rimsku mermernu bistu među 119 arheoloških predmeta pronađenih tokom racije sprovedene u okviru istrage za razbijanje lanca trgovine ljudima, prenosi Rojters.

Policija je pronašla umetnička dela u skladištu u Baeni – gradu u blizini Kordobe u južnom regionu Andaluzije – i rekla je da je bračni par uhapšen zbog sumnje da je pokušao da proda umetničko blago na crnom tržištu.

„Jedinstvena i apsolutno izuzetna“ mermerna bista isklesana u prvoj trećini drugog veka nove ere ima ista obeležja kao portreti carskih princeza tog vremena, navodi policija u saopštenju.

Njegov „umetnički kvalitet je sličan (delima) izloženim u velikim muzejima poput Luvra ili Kapitolijskih muzeja u Rimu“, dodaje se.

Ostali zaplenjeni predmeti su retke grčke, rimske i ibero-rimske skulpture, arhitektonski fragmenti, keramika i novčići, saopštila je policija i dodala da su prebačeni u Arheološki muzej Kordobe.

Par se suočava sa potencijalnim optužbama za ilegalnu trgovinu arheološkim predmetima, krijumčarenje i primanje ukradene robe.

Zaplena u Baeni bila je deo međunarodne istrage pod nazivom PANDORA VII, koju je vodio Španac, koja je obezbedila pronalaženje 1.079 umetničkih predmeta i hapšenje 19 ljudi uz podršku evropske policijske agencije Europol i Interpol.