Holandsko telo za ljudska prava: ASML može da poštuje američka izvozna pravila prilikom zapošljavanja

Holandsko telo za ljudska prava: ASML može da poštuje američka izvozna pravila prilikom zapošljavanja

Holandski proizvođač računarske opreme za čipove ASML može da odbije kandidate za posao na osnovu njihove nacionalnosti kada to zahtevaju američka izvozna pravila, utvrdilo je holandsko telo za ljudska prava, piše Rojters.

Odluka Holandskog instituta za ljudska prava potvrdila je da ASML može odbiti kandidate za posao iz Irana, Sirije, Kube i Severne Koreje koji bi mogli imati pristup osetljivoj američkoj tehnologiji, iako holandski zakon to ne obavezuje.

ASML, sa sedištem u Veldhovenu, Holandija, ima značajne operacije u SAD i proizvodi opremu koja se koristi u proizvodnji poluprovodnika.

„Propisi koje izdaju američke vlasti ponekad imaju efekat van teritorije SAD“, navodi institut, koji nadgleda žalbe zbog diskriminacije u Holandiji, u rezimeu svoje presude od 16. juna.

Propisi američke izvozne administracije (EAR) „iako ne potiču od holandskog zakonodavca, zaista su obavezujući za ASML“, navodi institut.

Fondacija za borbu protiv diskriminacije sa sedištem u Roterdamu podnela je žalbu zbog prakse zapošljavanja ASML-a, tvrdeći da holandski zakon ne dozvoljava diskriminaciju na osnovu nacionalnosti.

Kompanija je tvrdila da bi kršenje američkih propisa dovelo do rizika od američkih sankcija koje bi „mogle da dovedu do zastoja poslovanja“, navodi se u odluci.

ASML je u reakciji u ponedeljak rekao da je „zadovoljan pozitivnim ishodom“.

U odluci, institut je opisao dijagram toka koji je ASML dostavio kao dokaz koji pokazuje da rutinski proverava da li zaposleni obavljaju posao koji bi se mogao smatrati relevantnim za pravila EAR.

Ako je tako, onda zaposleni mora imati državljanstvo ili stalni boravak u zemlji koja ne spada ni u jednu od grupa zemalja D:1, E:1 ili E:2 Ministarstva trgovine SAD.

Te kategorije uključuju Iran, Siriju, Severnu Koreju i Kubu, ali i oko 20 drugih zemalja koje se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost SAD, uključujući Kinu i Rusiju.