Ekstremne vrućine „nesrazmerno“ utiču na osobe sa invaliditetom

Ekstremne vrućine „nesrazmerno“ utiču na osobe sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom u Španiji i drugim evropskim zemljama neproporcionalno su pogođene ekstremnim vrućinama bez presedana, saopštila je u ponedeljak vodeća organizacija za ljudska prava, pozivajući vlasti da pruže adekvatnu podršku, piše Rojters.

Human Rights Watch (HRW) je u izveštaju naveo da se osobe sa invaliditetom suočavaju sa rizikom od smrti, fizičkog, socijalnog i mentalnog zdravlja zbog ekstremne vrućine, posebno ako su „ostavljene da se same nose sa opasnim temperaturama“.

Veća je verovatnoća da će neki ljudi sa invaliditetom imati zdravstvene probleme ili koristiti lekove koji mogu uticati na sposobnost tela da reaguje na toplotu. Morate da ostanete kod kuće zbog vrućine takođe može dovesti do socijalne izolacije, kaže HRW.

Jonas Bul, pomoćnik istraživača prava osoba sa invaliditetom u HRW-u, rekao je za Rojters da su nepristupačni urbani prostori pogoršali problem. Bul je rekao da se njegovo istraživanje fokusiralo na Španiju, ali se može primeniti i na druge nacije u Evropi, koja je, prema naučnicima, kontinent koji se najbrže zagreva na planeti.

U izveštaju se navodi da nedostatak zastupljenosti u procesu izrade planova za vanredne situacije zbog toplotnog talasa znači da se glasovi osoba sa invaliditetom često nisu čuli i njihove potrebe nisu uključene.

U Španiji, jednoj od evropskih nacija koja je prošlog leta doživela rekordne toplotne talase, nacionalni plan za rešavanje uticaja klimatskih promena navodi aktivnosti za zaštitu „ranjivog“ stanovništva, ali ne predlaže nikakve posebne mere za osobe sa invaliditetom, kaže HRV.

HRW je intervjuisao 33 osobe sa invaliditetom u španskom regionu Andaluzije i svi su rekli da su se „osećali zanemareno“ tokom toplotnih talasa.

Bul je nedavno predstavio izveštaj vlastima u Andaluziji i rekao da su posvećeni tome da daju prioritet ovom pitanju u budućnosti.

Toplotni talasi doveli su do oko 16.000 viška smrtnih slučajeva prošle godine u Evropi, ali neke zemlje, uključujući Španiju, ne analiziraju podatke kako bi pokazali kako su pogođene osobe sa invaliditetom.

HRW je rekao da su podaci ključni za sprovođenje ciljanih mera, kao i da se osobe sa invaliditetom prikažu za sto kada se sastavljaju klimatski planovi.