Nemačka će pokrenuti kampanju za sprečavanje smrti od toplotnog udara

Nemačka će pokrenuti kampanju za sprečavanje smrti od toplotnog udara

Nemačka vlada saopštila je u ponedeljak da pokreće kampanju protiv smrti od toplotnih talasa, koji su sve češći i intenzivniji zbog klimatskih promena, piše „Evropska istina“.

Prema rečima nemačkog ministra zdravlja Karla Lauterbaha, Nemačka proučava iskustvo Francuske, koja je uvela brojne mere nakon razornog toplotnog talasa 2003. godine koji je izazvao oko 15.000 smrtnih slučajeva u zemlji.

Francuski primer je, smatra ministar, „dobar model” šta se može učiniti da se smanje zdravstveni rizici, posebno kod starijih, osoba sa hroničnim bolestima, trudnica i beskućnika.

„(Njih. – Ed.) je relativno lako spasiti ako imate plan“, rekao je Lauterbach na brifingu u ponedeljak.

Zauzvrat, šef nemačkog ministarstva za životnu sredinu Štefi Lemke rekla je da globalno zagrevanje izaziva nove rizike po javno zdravlje u Evropi, koji se mogu prevazići uređenjem hladnijih i hladnijih mesta u gradovima.

Kampanja podrazumeva pokretanje posebnog sajta kako bi gradske vlasti mogle odlučiti o merama za sprečavanje smrti od toplotnih talasa. Nemačka vlada takođe proučava kako najbolje da širi upozorenja o predstojećim toplotnim talasima.

Kako je objavljeno, klima u Evropi se zagrejala za 2,3 stepena 2022. godine u poređenju sa predindustrijskom erom (1850-1900), što je dvostruko više od globalnog proseka od 1980-ih.