Nemačka da trajno rasporedi trupe blizu ruske granice

Nemačka da trajno rasporedi trupe blizu ruske granice

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je u ponedeljak da Berlin treba da stacionira 4.000 vojnika u Litvaniju, saveznicu NATO-a, pošto blok nastoji da ojača redove blizu granica ruskog Kalinjingrada.

„Nemačka je spremna da trajno stacionira snažnu brigadu u Litvaniji“, rekao je Pistorijus u ponedeljak tokom posete glavnom gradu te zemlje, Vilnjusu. Moraće da se razviju objekti i infrastruktura kako bi se prihvatio priliv nemačkih trupa, dodao je ministar.

„Nemačka ostaje pri svojoj posvećenosti kao članica NATO-a, kao najveća evropska ekonomija, da se založi za zaštitu istočnog krila“, nastavio je Pistorijus. Takođe je primetio da bi raspoređivanje ove veličine moglo potrajati više od „nekoliko meseci“.

Pistorijus je takođe objasnio da raspoređivanje mora biti kompatibilno sa nedavno prepravljenim planovima NATO-a o tome kako da odgovori na pretnje na istoku, koji su izmenjeni u maju po prvi put od kraja Hladnog rata. Očekuje se da će vojni planovi biti odobreni na samitu NATO sledećeg meseca.

Vilnjus je u nekoliko navrata pozvao Berlin da rasporedi više trupa na svojoj teritoriji, koja deli granicu sa ruskom enklavom Kalinjingradom. Litvanija već ima oko 1.500 nemačkih vojnika kao deo borbene grupe NATO-a. Prošlog juna Nemačka je izjavila da ima sposobnost da pošalje brigadu od 3.000 do 5.000 vojnika u Litvaniju u roku od deset dana ako ta zemlja bude napadnuta.

Trenutno je komandno mesto brigade od oko 20 vojnika stacionirano u baltičkoj zemlji – a ostali su postavljeni na različitim lokacijama u Nemačkoj. Litvanska granica na Baltiku se generalno smatra jednom od najslabijih tačaka na istočnoj ivici NATO-a.

Pistorijusova poseta Litvaniji trebalo je da nadgleda zajedničku vežbu NATO-a „Oluja Grifin“ koju izvode vojske obe nacije. Berlin je poslao 1.000 vojnika i 300 tenkova u region na vežbe, osmišljene da planiraju odbrambene manevre za napade na istočni bok NATO-a. Ovo je treći put da se ovakve vežbe izvode.

Očekuje se da će vežbe trajati do 7. jula – samo nekoliko dana pre početka godišnjeg samita NATO-a u Viljnusu 11. jula. Šef NATO-a Jens Stoltenberg, kao i predsednik Litvanije Gitanas Nauseda i ministar odbrane Arvidas Anusauskas takođe će posmatrati vojne vežbe.